Martin Horálek: Církev se po summitu možná přece jen mění

28. únor 2019

Jen pár dní po vatikánském summitu o ochraně nezletilých před sexuálními útoky ze strany duchovních utrpěla katolická církev další šrám.

Soud v australském Melbourne uznal vinným ze sexuálního zneužití dvou nezletilých chlapců kardinála George Pella. Po kardinálu McCarrickovi je to už druhý případ, kdy muž z nejvyšších pater katolického establishmentu je minimálně důvodně podezřelý z homosexuálního styku, navíc s nezletilým hochem.

Lída Rakušanová: Katolická církev řeší na konferenci špičku ledovce

Papež František během konference ve Vatikánu

Propastnou hloubku dilematu, ve kterém se už řadu let topí katolická církev, ozřejmil bezděky papež František ještě před zahájením čtyřdenní konference proti zneužívání dětí kněžími, která se v těchto dnech koná ve Vatikánu.

Kardinál George Pell nebyl rozhodně jen tak někdo - patřil do nejužšího poradního sboru papeže Františka, byl pověřen finanční reformou státu Vatikán a požíval pověsti jednoho z nejmocnějších mužů Svatého stolce.

Případy sexuálního zneužívání nezletilých jsou jako rakovina, která sžírá církevní organismus zevnitř. Často se to děje nepozorovaně, o to však zákeřnějším způsobem.

Za více jak dva tisíce let své existence už církev čelila bezpočtu vnějších útoků. Vypěstovala si díky tomu silný obranný mechanismus, který jí umožňuje ustát vnější tlaky, přežít v dobách nesvobody i otevřeného pronásledování.

Silné zastoupení žen mezi řečníky

Jiří Leschtina: Ochránce obětí sexuálního násilí rozjel web. Proč budí v církvi odpor?

mše (ilustrační foto)

Pouhé dva dny před vatikánským summitem, na němž papež František označil duchovní, zneužívající děti za nástroje satana, podepsal brněnský biskup Vojtěch Cirkle odvolání církevního soudce Jana Rozka.

Jenže tohle není ten případ. Sexuálně zneužít dítě je považováno za jeden z nejodpudivějších činů dokonce i mezi protřelými kriminálníky. Jakkoliv mají tito drsní hoši často svérázné pojetí morálky, tohle je hranice, která je i v jejich očích nepřekročitelná. A ten, kdo ji překročí, se většinou se zlou potáže.

Není tedy divu, že katolická církev tváří v tvář znásilněným dětem jen těžko hledá adekvátní odpověď. A s každým novým případem, který se dostane na veřejnost, ztrácí to nejdůležitější, čím každá církev ze své podstaty disponuje, totiž důvěru lidí.

Čtyřdenní summit jen těžko mohl uzdravit to, co v katolických strukturách bujelo desítky let. Ostatně sám papež František před jeho začátkem varoval před přehnanými očekáváními.

Daniel Kroupa: Sexuální zneužívání v církvi

Papež František svolal summit o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími

Minulý týden proběhl ve Vatikánu summit o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími.

Průlomové je to, že po summitu už v katolické církvi nikdo nemůže důvěryhodně předstírat, že případy sexuálních deliktů na nezletilých se v církvi neděly, že jsou to jen fámy, které mají za cíl církev poškodit.

A pozor, ještě před pár lety byla taková argumentaci v církvi vcelku běžná. Kdo by si ji chtěl připomenout, stačí, když shlédne Oscarový film Toma McCarthyho - Spotlight. I na něm je vidět, jaký kus cesty v tomto směru církev za poslední roky urazila.

Během summitu ale na povrch vybublala i další ožehavá témata, o kterých však většinou přítomní biskupové příliš hovořit nechtěli. Ať už jde o nezvykle vysoké zastoupení gayů mezi kněžími nebo zdobrovolnění celibátu, tady se jako odpověď nabízely jen všeobecné floskule.

A tak alespoň nezvykle silné zastoupení žen mezi hlavními řečníky summitu a všeobecné uznání, které se jim zde dostalo, může být znamením, že i v tradičně maskulinní církevní hierarchii se snad cosi podstatného začíná měnit.   

Spustit audio