Marta Kubišová se nechtěla dívat na Kleť z druhé strany

31. říjen 2022

„Pomýšlení na jižní Čechy, a zvlášť na České Budějovice, a pohled na Kleť z naší vily proti nemocnici mě v životě držely tak, že když se mě snažila StB po podpisu Charty 77 vnuknout vystěhování, řekla jsem ne! Já se nebudu dívat na Kleť z druhé strany!“ To je jihočeské vyznání slavné české zpěvačky, českobudějovické rodačky a listopadové jubilantky Marty Kubišové v písničkovém pořadu Světla ramp.

Český rozhlas uspořádá v pražské Lucerně 3. listopadu k významnému jubileu Marty Kubišové Koncert pro Martu, kterého se vedle oslavenkyně zúčastní celá řada zajímavých hostů. Paní Marta absolvuje i malé turné s talk-show Noc s legendou se zastávkami v Českých Budějovicích i Strakonicích.

A malé zastavení pod Světly ramp této velké osobnosti, narozené 1. listopadu 1942, na svátek Všech svatých, věnujeme i my.

Marta Kubišová prožila v Budějovicích prosluněné dny dětství a chtěla být původně lékařkou jako tatínek. Kádrové předpoklady ale nebyly z hlediska tehdejšího režimu vyhovující, a tak vstoupila na půdu poděbradské sklárny.

O tom, ale také o svém zpívaní na poděbradské kolonádě, dalším významném Jihočechovi, textaři Janu Schneiderovi, který ji přivedl z plzeňské Alfy do pražského Rokoka, také o vystoupení na přehlídce MIDEM ve francouzském Cannes Marta Kubišová v pořadu Světla ramp vypráví. Její slova doprovodí samozřejmě písničky. A velebná a emoce budící Modlitba pro Martu nebude chybět.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související