Markéta Pilátová: Nejmladší starosta

9. prosinec 2020

Není možné si Germina nezapamatovat. Jeho tvář, jakoby vyřezanou z kusu vzácného dřeva. Před měsícem oslavil jednatřicátiny. Známe se takových deset let.

Poprvé jsem ho viděla na zkoušce folklórního souboru Klenot v brazilském městečku Bataypora, které v 50. letech založil Jan Antonín Baťa. Germino tancoval v moravském kroji vrtěnou a při sólu vyhazoval do vzduchu pravnučkou Jana Antonína Bati Guiomar. S Klenotem Germino Roz vystupoval i v Praze a členem souboru je dodnes.

Čtěte také

Na tancování už ale nemá tolik času. Před čtyřmi lety se dal na politiku a vyhrál volby do místního zastupitelstva. A to nikdo nečekal, ani on. Ale sveřepě a bez potřebných peněz na kampaň objížděl voliče ve staré, otřískané dodávce a osobně je přesvědčoval o svém programu, nebo sázel vtipná videa na sociální sítě, na kterých dnes Brazilci tráví drtivou spoustu času.

A drtivé bylo i Germinovo vítězství. V Brazílii je politika spíš synonymem pro korupci, skandály a vyhrocené emoce všeho druhu, ale Germino patří ke generaci, která už nechce být součástí praktik třetího světa a nebojí se do politiky vstupovat a měnit ji. A zároveň si uvědomuje, jak moc jsou lidé vůči politikům skeptičtí a naštvaní. A Germino si o politice nedělal nejmenší iluze, pracoval totiž léta jako novinář se specializací na kriminální kauzy, mimo jiné na pašování drog.

Germinovým vzorem je totiž bývalý ministr spravedlnosti a soudce Sérgio Mouro, který před několika lety rozjel velkou protikorupční kauzu tzv. Lava Jato, doslova myčku aut, a dostal do vězení bývalého nejoblíbenějšího brazilského prezidenta Inícia Lulu da Silvu. Dnes je Sérgio Mouro opět řadovým advokátem, Lula da Silva už ve vězení nesedí a z Germina se stal po čtyřech letech práce na zastupitelství nově zvolený starosta.

Čtěte také

Germino v džínách a bílé košili od svého zvolení dělá na radnici docela poprask. Když si jeho kolegové odhlasovali zvýšení platu v přepočtu ze zhruba 50 tisíc korun na 60 tisíc, Germino hlasoval proti. A když ho všichni přehlasovali, navýšenou částku věnoval na charitu. Taky tolik nejezdí na služební cesty, protože považuje denní diety ve výši pět tisíc korun za zbytečně vysoké.

Jeho kolegové se pohybují v naprosto legální zóně, navýšení platu je podle zákona možné a vysoké diety pro státní úředníky jsou běžnou praxí, která funguje celá desetiletí. Nicméně Germino považuje takové prebendy sice za legální, ale nemorální.

Jeho další akce – nákup dvou policejních psů specializovaných na vyhledávání drog pro místní policii – už možná zavání větším nebezpečím. Baťova Dobrá Voda se totiž nachází na horké drogové stezce, po níž se pašuje levný kokain a marihuana z Paraguaye do Sao Paula. Mohutné kamiony naložené sójou, masem a obilím mají často dvojité podvozky a nejrůzněji upravený nákladní prostor a místní policie, která je kontroluje, nemá sílu každý kamion do mrtě rozebírat.

Čtěte také

Germino si myslí, že někdo ve vyšších patrech místní politiky donedávna tahal za nitky, aby byla policejní posádka slabá a podfinancovaná. Když bylo před mistrovstvím světa ve fotbale, zabavila policie při silniční kontrole tunu nejrůznějších drog. Všechno bylo zabalené do úhledných balíčků a na každém bylo logo mistrovství světa. Germino ale před čtyřmi lety neměl strach z toho, že by mu někdo mohl za jeho aktivity, které posilují policii, ublížit.

Kdyby ale skutečně k něčemu takovému došlo, objednal si u mě na náhrobek mramorového policejního psa a slováckou cimbálovku z Hradiště. A já mu to ochotně slibuju i letos, kdy se z něj stal jeden z nejmladších starostů v zemi. A Germino mi na oplátku musel slíbit, že budu první evropská novinářka, které dá rozhovor okamžitě poté, co ho za několik let zvolí třeba brazilským prezidentem.

autor: Markéta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.