Marit Tusvik: Plíseň

7. červen 2020

„Lidé jsou plíseň na zemi,“ tvrdí jedna ze dvou svérázných protagonistek norské hořkosladké komedie o dvou důchodkyních na zájezdě. Hrají Simona Peková a Zuzana Kronerová. Poslouchejte do neděle 14. června 2020.

Účinkují: Simona Peková a Zuzana Kronerová
Dramaturgie: Hana Hložková
Překlad: Daniela Mrázová
Hudba: Mario Buzzi
Režie: Jakub Maceček
Natočeno: v Českém rozhlase Brno v roce 2009

Plíseň není ve hře norské autorky pouze metaforou lidského bytí. Ale i konkrétním jevem v ošumělém hotelovém pokoji v Moskvě, kde se obě hrdinky důchodového věku seznamují. Maggi a Irma. Ženy naprosto odlišného naturelu, které nejdřív spojuje jediné. Pobyt na stejném poznávacím zájezdě.

Ke vzájemnému souznění mají nedobrovolné spolubydlící daleko. Nevyhnutelnost společně stráveného času na neutěšeném místě ale upjatou Norku a žoviální, švédsky mluvící Finku, přinutí zjistit, že obě stále touží po stejných věcech: lásce a životním naplnění. Vynucené krátkodobé spolužití zpovykané romantičky a rázné pragmatičky se nakonec ukáže užitečné pro obě dvě.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související