Mario Sabato hostem Bienále Kafka / Borges

24. duben 2012

V rámci III. Bienále Kafka / Borges – Praha / Buenos Aires, které pořádá Společnost Franze Kafky, už proběhla řada akcí, které českým návštěvníkům objevují argentinskou kulturu.

Tento ročník je věnován dvěma významným osobnostem české a argentinské literatury, které vloni zemřely – Arnoštu Lustigovi a Ernestu Sabatovi.

Minulý týden v Institutu Cervantes syn Ernesta Sabata – Mario Sabato představil dva své filmy – Moc temnot – filmovou verzi Zprávy o slepcích, kapitoly z románu O hrdinech a hrobech a dokument Můj otec Ernesto Sabato, který uvedl i v prostoru Tranzitdisplay.

Jsou oba filmy určitou vzpomínkou syna na otce, který zemřel právě před rokem – 30. dubna 2011? Na to v rozhovoru Markéty Pilátové odpovídá Mario Sabato.

III. Bienále Kafka / Borges – Praha / Buenos Aires pokračuje až do čtvrtka 26. dubna. V úterý od 18 hod. můžete v Českém centru Praha navštívit debatu překladatelů, nakladatelů a literárních badatelů nazvanou „Argentinská literatura v Čechách“. Ve středu se od 19:30 v literární kavárně Fra uskuteční čtení z Kafky, Borgese, Sabata a Lustiga a ve čtvrtek od 18 hod. ve Španělské synagoze bude bienále slavnostně zakončeno „Koncertem k poctě dvou zemí“. Díla Leoše Janáčka a Astora Piazzoly uvede Stamicovo kvarteto. A průběžně můžete navštěvovat výstavu fotografií Jorgeho Luise Borgese a jeho ženy Maríí Kodamy, která v Institutu Cervantes potrvá až do 19. května.

autor: Markéta Pilátová
Spustit audio