Marie Říhová

29. červen 2011

V dnešním textu chci připomenout působení jedné z rozhlasových dramaturgyň a autorek rozhlasových i televizních scénářů. Jmenovala se Marie Říhová a patřila po téměř dvě desetiletí k těm rozhlasovým redaktorům, kteří pečovali o produkci her pro děti a mládež.

Marie Říhová se narodila 16.června 1951 v Lounech. V 70. letech vystudovala scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Absolvovala v roce 1976.Po několika letech externí spolupráce nastoupila do Hlavní redakce vysílání pro děti a mládež, kde se ujala přípravy her pro mládež. Kromě toho napsala celou řadu vlastních scénářů, některé byly určeny pro mladší věkové kategorie, úspěšně ale vstoupila i do oblasti dramatu pro dospělé posluchače.

K nejúspěšnějším autorským pracím M. Říhové patří dvoudílná hra s názvem Femme fatale, ve které vypráví o pestrém životě proslulé tanečnice a zpěvačky Josephiny Bakerové.

Hlas Marie Říhové si připomeneme v krátkém záznamu z besedy o jedné z her. Kromě Marie hovoří ještě Zdeněk Škopán a režisér Karel Weinlich.

Marie Říhová patří k těm rozhlasovým pracovníkům, jimž osud nedopřál dožít se dlouhého věku. Zemřela v roce 2000 po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 50 let.

Marie Říhová
Spustit audio