Marie Málková

16. leden 2010

Při nedávné premiéře hry Peníze od Hitlera ve Švandově divadle, ve které hraje hlavní roli, sklidila spolu se svými kolegy od diváků potlesk ve stoje. Trojnásobná držitelka Ceny Alfréda Radoka, herečka Marie Málková k tomu říká, že taková odměna je pro herce vždy krásný a povzbuzující zážitek. S Václavem Žmolíkem si v sobotním Víkendovém Radiožurnálu povídala o této nové inscenaci, ale i o svém manželovi, režiséru Janu Grossmanovi a zavzpomínala i na 60. léta, která strávila v Divadle Na zábradlí. V neděli 17. ledna bude hostem Josef Křen z Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

Potlesk ve stoje nezažila ve svém životě poprvé. Podobné ovace vzbuzovala v 60. letech i dnes už legendární představení Divadla Na zábradlí, v nichž účinkovala. Na tuto divadelní scénu se dostala hned po ukončení studií na DAMU. Na absolventském představení ji pro Divadlo Na zábradlí objevil režisér Jan Grossman, její pozdější manžel.

Ve stejné době působil v Divadle Na zábradlí jako lektor a dramaturg také Václav Havel, který tehdejšímu souboru divadla věnoval svoji hru Vyrozumění a její postavy pojmenoval podle jeho herců. "Jsem na to strašně pyšná, že se jedna z postav hry jmenuje Marie," říká k tomu Marie Málková.

Vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 však zlatou éru divadla ukončil. Marie Málková i Jan Grossmann byli nuceni soubor opustit.

V čem spočívala podle jeho ženy výjimečnost legendárního režiséra? "Nikdy nepovažoval nic za hotové. Každou inscenaci chtěl zachovat ve stavu stálého zrodu, zlepšování a reagování na okamžitou situaci," myslí si Marie Málková a dodává: "Chtěl po hercích, aby pořád zkoušeli všechny možnosti, převraceli svoje role ze všech stran, neměli trému a byli odvážní a aby cítili odpovědnost nejen za svou roli, ale za celé představení."

Marie Málková v rozhovoru mluvila také o svém současném účinkování v inscenaci Peníze od Hitlera, divadelní adaptaci románu Radky Denemarkové, která za něj obdržela literární Cenu Magnesia Litera za rok 2007. Marie Málková v něm hraje židovskou ženu Gitu Lauschmanovou, která se vrací z koncentračního tábora do rodné vsi.

Václav Žmolík se jí v této souvislosti zeptal například i na to, jak se vyrovnává s velkými fyzickými i psychickými nároky, které na ni představení klade, nebo zda sleduje recenze divadelních kritiků. A zajímavé otázky Marii Málkové pokládali i posluchači Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Marií Málkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.