Marie Kubátová: Štědrá bába. Martin Růžek vypráví příběh inspirovaný krkonošskými vánočními zvyky

24. prosinec 2022

V Krkonoších na Štědrý den chodila na obchůzku s dárky zahalená postava. Zaklepala na okno metličkou a z košíku nadělovala ořechy a jablka. Říkalo se jí Štědrá bába. Podle tohoto zvyku napsala Marie Kubátová příběh, který uchovává jazykový kolorit a atmosféru „starodáuné poudačky“. Její děj vás zavede do krkonošské chalupy, kde pod rukou řezbáře vyrůstají a ožívají figurky betléma. Příběh sám pak vypráví o tom, jak se z ženy řezbáře stala Štědrá bába.

Osoby a obsazení: Martin Růžek (vypravěč), Josef Patočka (řezbář Vacek), Marie Marešová (Vackouka), Jana Paulová (anděl), Tomáš Töpfer (pastýř Kuba) a Michal Pavlata (pastýř Vejtruba)
Připravili: Hana Kofránková a Milan Křivohlavý
Napsala: Marie Kubátová
Dramaturgie: Pavel Minks
Zvuk: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Markéta Košťáková
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1993

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související