Marie Kubátová: Cínový poklad. Pohádka z dob, kdy se pro moudrost nechodilo do škol, ale vandrem do světa

14. srpen 2022

Pohádka o tom, jak se Ondřejovi podařilo udělat cín jako stříbro, z čarodějnice Korduly dobrou měšťanku a přimět sudičky, aby se alespoň jednou ohlédly po svém díle. Uvádíme k výročí 100 let, které uplynuly 8. srpna 2022 od narození autorky.

Osoby a obsazení: Martin Zahálka (Ondřej), Ilona Vaňková (Kordula), René Přibil (Zeman), Monika Švábová (Zemanka), Jan Gross (Cechmistr), Jaroslav Konečný (Fajrmon), Daša Neblechová, Jarmila Balašová a Eva Wimmerová (sudičky), Zdeněk Mahdal a Martin Velda (tovaryši), Václav Neužil (vypravěč)
Napsala: Marie Kubátová
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Jiří Emil Silovský
Hudba: Pavel Pokorný
Režie: Jan Berger
Natočeno: v roce 1987

Tovaryš cínařského řemesla Ondřej Konvička dal sudičkám krásné nádobí, aby předpověděly dobrou budoucnost právě narozenému zemanovu synovi. Sudičky cínové nádobí ocenily a prosbu splnily.

Avšak tak jednoduché to Ondřej v životě neměl. Číhaly na něj nejen dobré síly, ale i ty zlé. Ovšem zaprodat své řemeslo peklu, to se mu rozhodně nechtělo. A tak nakonec za všeobecného veselí přijal osiřelou cínařskou dílnu i s hubatou Kordulou. Ale vydržel a nepodlehl jejímu mámení. Kordula mu nabízela čarodějnickou pomoc zkroceného ohnivého kohouta, ale Ondřej se rozhodl odlévat cín na poctivém ohni.

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související