Manželé a tchyně nad ním ohrnovali nos. Dnes je komisař Schimanski symbolem německého Duisburgu

Psala se 90. léta a české televizní obrazovky ovládli němečtí komisaři. Vedle berlínského Wolfa nebo mnichovského Sisky se mezi nimi pravidelně objevoval i jeden rebel z malého provinčního města. Za Horstem Schimanskim se náš reportér vypravil až do jeho revíru – německého Duisburgu.

Detektivní seriál Tatort, česky Místo činu, se natáčí po celém Německu a v každém regionu má své místní hrdiny. Jen málokterý z nich si ale získal tolik fanoušků jako právě Horst Schimanski. 

„Jeho“ díly, tedy díly z Duisburgu, se od většiny ostatních odlišují na první pohled. Kolem soutoku Rýna a řeky Rúr se táhnou nekonečné přístavy, průmyslové komplexy, haldy zeminy, malé a natěsnané uličky. To jsou pochmurné kulisy  pro neotřelého hrdinu – komisaře Schimanského ve staré vojenské bundě, s hustým knírem a se sklenkou alkoholu neustále v ruce. 

Ztělesnění Duisburgu

Horst Schimanski se pro německé diváky stal ztělesněním Duisburgu. Po městě, kde se seriál natáčel, mě provází průvodkyně Dagmar Dahmenová. „Představte si tu situaci. Jste místní a v televizi se díváte na první díl o komisaři z vašeho města. A teď ten zjev,“ směje se.

Fenomén Místo činu

Seriál Tatort se vysílá už padesát let a v Německu je stále neuvěřitelně oblíbený. Na jeho díly se obvykle dívá deset milionů lidí a o nových epizodách se píšou recenze dokonce i ve velmi uznávaných denících. 

„Schimanski nadává, je celý ušmudlaný, a ještě k tomu rváč. Lidi byli zklamaní, že se jejich město prezentovalo takhle. Ale samozřejmě, kdyby se mělo točit s krásnými kulisami, tak filmaři zůstanou v Mnichově, kde máte lučiny jak z pera Rosamund Pilcherové. Tady si naprosto záměrně vybírali ta nejtemnější zákoutí,“ vysvětluje.

Schimmiho ulička

Komisař v podání herce Götze Georgeho se skoro okamžitě stal miláčkem publika. I když ze začátku hlavně za hranicemi svého revíru.

„Je těžké říct, co za jeho kultem stojí. Byl srdečný, tvrdohlavý a přímočarý. Nepáral se s papírováním v kanceláři. A samozřejmě – ženám se zkrátka líbil. I když jejich tchyně a manželé ohrnovali nos nad jeho bundou. Byla to postava, která tu předtím nebyla.“

Čtěte také

Trvalo skoro celou jednu generaci, než si svéráznou postavu oblíbil i samotný Duisburg. Jak paní Dahmenová říká, nenávist vůči Schimanskému postupně vystřídala pýcha. 

„Máme tady takzvanou Schimmiho uličku neboli ulici Horsta Schimanského. Ale dlouho se to odkládalo. Starostové se tomu vyhýbali a tvrdili, že našemu městu jen uškodil. V roce 2013 jsme sem na fasádu nejdřív vyvěsili jen ručně pletenou uliční tabulku, o rok později sem ale radnice vyvěsila i tu skutečnou. A všechny, co sem přijedou odjinud, to hned zaujme,“ ukazuje průvodkyně.

Poslední případ

Svůj poslední případ komisař Schimanski vyřešil v roce 2013. O tři roky později herec Götz George zemřel. Jeho postava Schimanského tak už patří jen vzpomínkám. A taky nekonečným reprízám starých dílů.

autoři: Václav Jabůrek , als
Spustit audio

Související