Manžel nebyl mým fanouškem, do kapely mě přijal jeho bratr Jan, říká zpěvačka Miluška Voborníková

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byla jedna z legend divadla Semafor zpěvačka Miluška Voborníková.

Miluška Voborníková je česká zpěvačka a manželka zpěváka Petra Spáleného, se kterým spolu stále koncertují. Hned v úvodu rozhovoru se ohradila proti označení „legenda“, protože za tu se nepovažuje a nikdy nepovažovala.

Důležitou osobou v dětství i v životě pro ni byl dědeček Miloš Veselý, který byl učitelem a také textařem a je autorem například písničky Tancovala žížala. „V dětství jsme s mým bratrem Pepou prožívali prázdniny s dědečkem a babičkou na chatě v Radotíně. Dědeček byl senzační, ten si s námi uměl opravdu hrát a měl s námi obrovskou trpělivost. Byl to fantastický pán, měl krásné modré oči, byl vysoký a uměl nádherně vyprávět,“ vzpomíná s láskou Miluška Voborníková.

Prozradila, že původně chtěla být baletkou, ale nakonec šla studovat zdravotnickou školu. Nicméně v roce 1968 se jako osmnáctiletá dostala prostřednictvím konkurzu do divadla Semafor. Tam spolupracovala nejdříve s pány Šimkem a Grossmannem, později i s pány Šlitrem a Suchým. A velmi ráda vzpomíná i na v té době zkušenější kolegyni Naďu Urbánkovou: „Byla velmi tvůrčí a navrhovala promyšlené kostýmy k písničkám, a to i mně. Mám ji strašně ráda a hrozně si jí vážím. Měla v sobě obrovský humor i moudrost.“

Za svou pěveckou kariéru se setkala s největšími osobnostmi české hudební scény: s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou, Pavlem Bobkem, Helenou Vondráčkovou, Evou Pilarovou, Jitkou Molavcovou a dalšími. S mnohými natočila i duety.

Mezi její největší hity patří písničky Gimi det ding, Pupákova píseň lásky nebo Dej mi lásku. Celý život a i v současnosti zpívá a koncertuje se svým mužem Petrem Spáleným.

S tím se seznámila přes jeho bratra Jana, který ji přijal do kapely. „Petr do divadla Semafor nechodil. Za mnou přišel jeho bratr Jan, jestli bych nechtěla zpívat s touhle fantastickou kapelou, a napsal mi nádhernou desku, která se jmenovala Doteky,“ vzpomíná Miluška Voborníková.

Jak zvládala zájem fanoušků? Kterou písničku svého muže má nejradši? I to se dozvíte v rozhovoru Jožky Kubáníka se zpěvačkou Miluškou Voborníkovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související