Manažer by neměl být inteligentnější než tým, který vede, radí psycholog Jiří Novák

11. květen 2021

Když je člověk dobrým manažerem, může úspěšně vést tým, který prodává střelné zbraně nebo voňavá mýdla, říká psycholog Jiří Novák.

Jaká je role psychologa, když ho firma požádá, aby poradil při výběru manažera? „Musím vědět, co firma od manažera očekává, co by měl umět, jak by měl vypadat. A já se snažím ideálu přiblížit. Dneska se od psychologických testů, které byly ideální před dvaceti lety, pomalu ustupuje. Já bych se přimlouval, aby ve výběrové komisi byla žena, protože ženy mají lepší odhad na lidi.“

Každý z uchazečů má nějaký nedostatek

„Dvacet procent schopností by měl uchazeč mít, ostatní se dá naučit kurzy nebo praxí. Jsou třeba výborní technici, ale mají nedostatek v jazycích. Jiní mají nedostatky ve vedení lidí, jsou třeba příliš liberální, jiní se neumí rozhodovat. Vždy je tam nějaký nedostatek. My se musíme rozhodnout, jestli se to dá tolerovat nebo naučit,“ přibližuje výběr manažerů psycholog Jiří Novák.

„Manažer by neměl být o hodně inteligentnější, než tým, který vede,“ dodává Jiří Novák. „Pokud bude o dvě úrovně nad týmem, tak jeho nároky, pokud by je posuzoval podle sebe, budou na tým příliš vysoké. Utvořil by koalici, dělal manažerovi naschvály, ten by neměl výsledky a brzy by ho vystřídali.“

Byl by psycholog dobrým manažerem? Jak se mění nároky na manažery v průběhu posledních let?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.