Máme nedospělé politiky, domnívá se socioložka Jiřina Šiklová

29. květen 2014

Lidé by se měli probudit. Vnímají Evropu úplně špatně. Mohou za to média, nebo nevyzrálí politici?

Evropská unie je velice pozitivní věc. „To, že se tam dohadují o blbostech, je samozřejmě pravda. My to přece ale nemusíme přijmout.“

Za nízkou účastí Čechů ve volbách do Evropského parlamentu jsou hlavně média. Tvrdí to alespoň socioložka Jiřina Šiklová.

Čtěte také

Lidé tak dali najevo, že se necítí být součástí Evropy. V českých médiích se prý stále dozvídáme, že unie je vlastně bezmocná. Proč to tedy nezměníme, ptá se Šiklová.

Evropu je třeba propagovat a ne hanit
„Proč se lidé nezvednou a nehodí tam ten svůj lístek? Je to jen veliká hloupost. Ne jen lidí, ale i kandidátů. Ti totiž v kampani bojovali proti sobě. Přitom měli propagovat Evropu jako takovou. Je to výraz nedospělosti našich politiků. Ale my si je zvolili nebo mlčíme, když už tam jsou.“

Jiřina Šiklová

Jiřina Šiklová se domnívá, že když proto sami nic neuděláme, tak se na špatnostech podílíme vlastně všichni. Lidé strašně rádi čtou negativní informace, ty pozitivní je až tak nezajímají. „Sice pak nadávají, že je vše špatné, ale kupují si noviny, které nic jiného nepíšou.“

Ze sociologických výzkumů chování lidí u voleb podle Šiklové také vyplývá, že pokud se nic neděje, jde k volbám zhruba polovina voličů. Když ale přijde jen pětina, tak je to výraz negativního postoje k volené organizaci.

Už jen myšlenka spojené Evropy je podle ní úžasná. Pochází už z doby Jiřího z Poděbrad. Podobná představa vznikla i v roce 1968. Tehdy šlo o Spojenou federaci evropských národů. Bohužel šlo v té době jen o utopii.

Cena Františka Kriegla
Jiřina Šiklová se věnovala i včera udělené Ceně Františka Kriegla. Získaly ji dvě ženy: Božena Fuková (za statečný postoj v roce 1968) a Miloslava Pošvářová (za nekompromisní kritiku toho, jakým způsobem se v Česku staví dálnice).

Podle Šiklové je skvělé, že si právě dnes připomínáme, že se vždy dá dělat něco víc než jen mlčet. „Vždy to má z hlediska perspektivy význam pro další lidi,“ dodala.

Poslechněte si v iRadiu. Dozvíte se i názor socioložky na udělení Templetonovy ceny Tomáši Halíkovi či na světový romský festival Khamoro.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Jiřina Šiklová
Spustit audio