Zemřela moderátorka Eva Jurinová. Lidé mě stále poznávají, vzpomínala v nedávném rozhovoru na Dvojce

14. leden 2021

V neděli 3. ledna 2021 po dlouhé a těžké nemoci ve věku 67 let zemřela legenda televizního zpravodajství a mediální poradkyně Eva Jurinová. Ve vysílání Dvojky si ji připomeneme dnes v 21 hodin. 

Novinářka a mediální poradkyně Eva Jurinová učila na FAMU budoucí moderátory a redaktory. „Učím je, jak je důležité pracovat s hlasem. Musí ho umět měnit a přizpůsobit,“ vysvětlovala v červenci na Dvojce. „Především zpravodajská rétorika je specifická, redaktoři musí ovládat hlas tak, aby nerušili obsah zpráv. Bohužel často slyším ječení a křičení. Máme málo kultivovaných hlasů,“ řekla v rozhovoru s Alešem Cibulkou v Blízkých setkáních. Oba moderátory spojovalo letité profesní přátelství a Cibulka Evu oslovoval familiárně „Jurinko“.   

Ženy se oblékaly jako Jurinová

Zmínila se i o popularitě, kterou zažívala v době, kdy byla hlavní tváří zpravodajské relace. „Lidé volali a ptali se, co budu mít na sobě,“ vyprávěla Jurinová. Ženy se oblékaly jako ona a dokonce si kupovaly stejné šperky. „Byli jsme první. Pro mě je to citlivá věc. Lidé mě srovnávali, ale takový je život. Smířila jsem se s tím.“ Popularita pokračovala i v pozdějších letech. „Lidé mě poznávali. Tu práci jsem dělala pro ně. Těší mě to a je to ocenění,“ přiznala. 

Fráze a děkování ve zpravodajství

„Schází nám cit,“ hodnotila Jurinová rétoriku ve zpravodajství. Na zpravodajské scéně se podle Jurinové objevovalo velké množství frází. „Nemám ráda, jak si všichni děkují a přejí pěkný den. Když sleduji zpravodajství, tak chci zprávu a informaci a ne přání. Nejhorší je, když moderátor nahlásí nějakou tragickou událost a pak popřeje hezký večer,“ zlobila se Eva Jurinová.

autoři: Aleš Cibulka , mis
Spustit audio

Související