„Mám strašně velkou radost, že jsem takovej život prožil.“ Poslední rozhovor s Josefem Mladým

7. květen 2018

V neděli 6. května 2018 ve věku 63 let zemřel herec, komik, ale i pilot, letecký konstruktér a vynálezce Josef Mladý. Přes třicet let vystupoval ve dvojici s Josefem Aloisem Náhlovským. Poslední rozhovor poskytl Dvojce loni v září.

„Jezdíme ještě, ale už ne tak často. Část našeho života nám proběhla jenom vlastně mezi šatnou a jevištěm a znali jsme ta města a jejich kulturáky jenom zezadu. To by strašně velkej fofr. Mám strašně velkou radost, že jsem takovej život prožil, ale teď už hrajeme míň. Vo to víc se na to těším,“ svěřil se v posledním rozhovoru.

Jsme nemocný

K divadlu Mladý utekl od strojařiny. „Protože mě nebavilo prkno.“ Prknům, která znamenají svět, pak už zůstal věrný. „Já tvrdím, že každej, kdo vystupuje na jevišti, je svým způsobem úchylnej. Že jsme nemocný. Akorát že některý za to zavíraj a některým z nás za to platěj.“

„Věřím na různé volné energie, protože vím, že to funguje, dodává to pozitivitu a divák, když se otevře vůči jevišti, tam je najednou takový energie, že jedu z představení a jsem nabitej,“ pochvaloval si spolupráci na jevišti s Aloisem Náhlovským.

Poslední slovo

„Lojzlík je Lojzík, a proto ho má národ rád. Protože on je ten otloukánek, ale na konci filuta. Ale když jsme začínali, tak toho Lojzíka jsem hrál já. Pak jsme to jednou z legrace votočili a už to tak zůstalo. Akorát když jsme hráli pro děti, jsem byl já ten hodnej a von ten hajzlík. Děti totiž hajzlíka poznaj,“ smál se. „Doufám, že jsme ještě neřekli poslední slovo.“

V rozhovoru se Marii Retkové dále svěřil se svým bojem s cukrovkou, se svou vášní k létaní, ale i s tím, co vynalezl. Poslechněte si ze záznamu.
Spustit audio