„Mám k lázním vřelý vztah, protože jsem byla počata v piešťanském bahně.“ Omeletky Haliny Pawlowské

4. červen 2022

Omeletky dnes zamíří do lázní. Tam si jezdíme odpočinout, zkrásnět, léčit, prožít lázeňskou lásku. Halina Pawlowská prozradí svůj zážitek z termálního jezírka, přečte dopisy posluchačů a svoji povídku s názvem Velmi speciální milostný dopis z lázeňského městečka. Přidá i recept na jarní zeleninovou polévku.

Normálně lidé pobývají v lázních tři neděle, maximálně měsíc, otec tam byl tři měsíce. Mé matce to přišlo podezřelé a zjistila, že důvodem dlouhého lázeňského pobytu je jakási lékařka Olga. Máma vyhrála, a proto mohla otci klást podmínky. Jedna z nich byla, aby si ji konečně vzal, protože s ním chodila už deset let, a druhá podmínka byla, aby si s ní pořídil dítě. A tak hrdě říkám, že mám k lázním vřelý vztah, protože jsem byla počata v piešťanském bahně!

Táta vyznával princip orientálních lázní

Můj táta i moje máma jezdili do lázní často a velice rádi. Táta vyznával princip orientálních lázní. To znamená, že se společnost scházela v teplých bazénech, hrála tam společenské hry, pila, debužírovala a filozofovala. Někdy si táta takové lázně dělal doma tak, že byl ve vaně zhruba 4 hodiny, měl před sebou desku, na té měl sklenku a ve vaně psal a četl básně.

Moje maminka se spíš orientovala na takové zdravé, přírodní lázně, třeba na Jeseníky. Lázně si představovala ideálně s turistickou holí, jak šlape denně na zdravém vzduchu spoustu kilometrů, pije z horských pramínků, polévá se ledovou vodou a konzumuje tmavý chléb s tvarohem od místních kraviček.

Seděli jsme v bazénku nazí až do večera

I já jsem měla atypický zážitek. Byla polovina 90. let, a poblíž městečka Tvrdošín na Oravě se nacházel termální pramen. Člověk tam mohl na mýtince uprostřed lesů zčistajasna natrefit na osamělý betonový bazének, z něhož stoupala pára a kolem nějž nebylo zhola nic. Plavky jsme s sebou neměli, a tak jsme hupsli do té železité horké vody nazí. Připadali jsme si jako na Islandu.

Pak jsme zjistili, že kolem bazénku vede turistická stezka. Když jsme konverzovali už s pátou výpravou, tak nám došlo, že jsme se ocitli v pasti. V té vodě jsme vydrželi až do soumraku, kdy se turisti vytratili, a na osušení jsme obětovali mé tričko. Ale vlastně to bylo krásný, i když ty poslední hodiny jsem se děsila, jestli to přežijeme.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související