Málokdo peče listové správně, naučte se to od Josefa Maršálka

Při pečení listového těsta platí úplně stejná pravidla jako při pečení odpalované hmoty. To znamená, že těsto, ať již ve formě plátů nebo namotané na trubičky kvůli kremrolím, vkládáme jej vždy do silně vyhřáté trouby na 200 °C a ihned po vložení do trouby zavřeme dvířka a teplotu stáhneme na 180 °C. Používáme program horkovzduch a pozor – prvních 20 minut troubu neotvíráme.

Máslové těsto pečeme pomalu dozlatova, dokud nedostane silně karamelově hnědou zlatou barvu, která vzniká právě karamelizací mouky a mléčného cukru.

Doba pečení

20–25 minut – kremrole a všechny možné trubičky

30–35 minut – záviny

35–40 minut – veškeré pláty z listového těsta a koláče přes celý plech

Propečené těsto poznáme podle toho, že když ho zmáčkneme mezi dvěma prsty, začne se rozpadat na jednotlivé vrstvy a drobit se.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.