Malířské kousky brouka Pytlíka. Legrační příhody známého poplety podle spisovatele Ondřeje Sekory

18. červenec 2021

Mezi nejznámější postavy, které vytvořil spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora, patří Ferda Mravenec a taky Brouk Pytlík. Jeho příhody vypráví Vlastimil Brodský.

Čte: Vlastimil Brodský
Režie: Miroslav Šváb
Natočeno: 1987

Pytlík je trochu zmatený, ale jinak dobrák. Nosí pruhované ponožky a místo pořádných tykadel má takové podivné hrášky. Všechno ví, všechno zná, ale vždycky to tak trochu pomotá. Nakonec je často rád, že z určité šlamastiky vůbec vyvázne. Podle knihy Ondřeje Sekory pro rozhlas připravila Eva Linková.

1. část

Malířské kousky brouka Pytlíka Pytlík ležel v trávě a podřimoval. Když tu nad jeho hlavou něco prasklo. Z kukly se vykuklil motýl, ale neměl krásně malovaná křídla. Ostatní motýli si byli jistí, že za to může Pytlík. Chybu musí napravit! A tak se Pytlík pustil do malování?

2. část

Když si Pytlík vyzkoušel malování na motýlích křídlech, rozhodl se otevřít malířskou školu. Přihlásili se do ní různí malí broučci a začali společně tvořit. Jak to dopadlo?

3. část

Chrobák dělal v malířské škole brouka Pytlíka školníka. A jednoho dne přišel oznámit, že se přihlásil nový žák: slimák. Jaký bude student a jak jeho schopností Pytlík využije?

4. část

Brouk Pytlík vzal své žáky malovat ven. Všichni tvořili s chutí, ale pořád se jim nedařilo správně zachytit kopeček, který před nimi podivně rostl. Co to bylo za zvláštní kopec?

5. část

Pytlík byl tak zručný, že dokázal namalovat i to, co není vidět. Jedna můra se mu při jeho tvorbě nestydatě vysmívala, a když měla být portrétována, vždy se ztratila. Ale i s tím si Pytlík poradil!

6. část

Kolem brouka Pytlíka se vždy všechno nějak zašmodrchá? Jako třeba školní slavnost, při níž chtěl ukázat rodičům žáčků, co se v průběhu malířské výuky naučili.

7. část

Pytlík se stal slavným malířem a přemalovával celý svět na něco jiného. Nejdřív to zvířátka bavilo, ale postupně se z toho stal další zmatek. Ne každý bral malířské umění brouka Pytlíka jako legraci. 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio