Malé finanční úřady se rušit nebudou, zaměstnanci budou za klienty dojíždět

2. září 2015

Obyvatelé třiadvaceti menších měst po celé republice si můžou oddechnout. Finanční úřady v obcích zůstanou. Jen za jejich úředníky budou chodit jinam, nejspíš na radnici. Na změně původního plánu finanční správy se dnes se starosty dotčených obcí dohodl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Generální finanční ředitelství o svém rozhodnutí zrušit 23 malých poboček, z toho nejvíce v Moravskoslezském kraji, obcím dopředu nic neřeklo. Po zveřejnění nápadu proto nastal doslova poprask. Lidé se začali bát, že na nejbližší finanční úřad budou jezdit někde i desítky kilometrů.

Starostové se hned obrátili na senátory, poslance, věc řešila i koalice. Ministr financí Andrej Babiš připustil, že u plánu na rušení územních pracovišť selhali v komunikaci.

„Z naší strany, ze strany finanční správy, to bylo trochu nešťastně komunikováno. Jsem ale rád, že jsme dospěli k dohodě,“ uvedl ministr.

I když se bude finanční správa ve třiadvaceti malých městech svých budov nebo nájmů zbavovat, jejich služba v obci zůstane. Zaměstnanci - experti na daně, které lidé potřebují nejvíc, budou za klienty v úřední dny dojíždět. Pracovat by mohli například na radnicích.

„Města říkají, že pokud budou mít prostory a možnosti, nabídnou tyto místnosti k tomu, aby v nich mohla tato finanční správa být vykonávána. Budou tam minimálně dva lidé a v případě, že ve dnech, kdy se podávají daňová přiznání, dojde k navýšení, budou posíleni,“ řekl po jednání šéf Svazu měst a obcí František Lukl.

„Občan by od 1. 1. 2016 neměl poznat změnu, co se týká výkonu agendy. Může poznat změnu z hlediska místa, ale pokud budou mít starostové možnost, aby takové finanční úřady umístili do svých úřadů, tak to bude plus v tom, že pod jednou střechou si lidé mohou vyřídit dvě agendy," dodal Lukl.

Teď začnou dvoustranná jednání mezi finanční správou a starosty jednotlivých měst o tom, kde přesně by mohl finanční úřad v úřední dny sídlit a kolik zaměstnanců bude za lidmi dojíždět. Definitivně by o tom mělo být jasno do konce září.

autoři: vma , Denisa Šindlerová
Spustit audio