Magdalena Kožená: Pomáhat základním uměleckým školám je mému srdci nejbližší

18. únor 2016

Světoznámá česká mezzosopranistka Magdalena Kožená se rozhodla osobně podpořit základní umělecké školy v České republice. Založila nadační fond, který chce zviditelnit tento systému vzdělávání a podpořit další růst uměleckých talentů.

Co bylo tím prvním podnětem pro založení nadačního fondu?

Magdalena Kožená (MK): Chtěla jsem učinit něco, co by mělo dosah na celou zemi. Poprosila jsem svého manažera, aby vysondoval, co naše školství a výchovu dětí nejvíce pálí. Nápad se základními uměleckými školami byl mému srdci nejbližší, protože jsem tímto systémem sama prošla a hodně mi to dalo. Pro mě je strašně důležité, že základní umělecké školy nevychovávají jen profesionály, ale hlavně publikum. Lidi, kteří mají rádi hudbu, ale nevěnují se jí aktivně, ale zahrají si doma, anebo chodí na koncerty.

Plánujete ještě další nadační aktivity, anebo se chcete soustředit na umělecké školy?

MK: Měla jsem dříve drobné aktivity a strašně jsem toužila udělat něco většího. Věnovat se jedné konkrétní věci. Takže se budu soustředit na tuto věc.

Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste chodila na uměleckou školu? Myslíte, že se od té doby nějak proměnil přístup k žákům?

MK: To nevím, ale vždy záleží na učiteli. Jedna věc je systém a druhá věc je přímá inspirace od učitele.

Láká vás samotnou učení?

MK: Byla jsem už mnohokrát požádána. Až doposud jsem opravdu neměla se svými třemi dětmi a prací čas. Navíc si myslím, že učit je strašně těžká věc. Spousta lidí si myslí, že k učení stačí umět zpívat. Pokud bych měla vyučovat – a doufám, že k tomu za několik let dospěji - tak bych se na to chtěla připravit a vědět o tom co nejvíc.

Jste matkou tří dětí. Vedete je k hudbě?

MK: Byla bych strašně ráda, aby byli milovníky umění. Pokud si to vyberou jako svoji profesi, nebudu jim bránit, ale mým cílem není vychovat z nich muzikanty. Důležitější je, aby se dokázali pro nějakou věc nadchnout.

Jste rezidenční umělkyní České filharmonie. Co pro vás tato spolupráce znamená?

MK: Pro kohokoliv je velká pocta zazpívat si s Českou filharmonií a stát na pódiu Rudolfina. Měla jsem velikou radost, jaký obrovský kus práce udělali za poslední roky. Kromě umělecké kvality je tam i pěkná lidská atmosféra.

Spustit audio