Má smysl slavit MDŽ? Musíme víc pracovat na rovnoprávnosti žen, tvrdí šéfka Gender Studies Skálová

8. březen 2019

Mezinárodní den žen (MDŽ) se opět „vrací na scénu“. Odpůrci tvrdí, že je poznamenaný ideologií, zastánci zdůrazňují, že ještě svůj účel nesplnil.

Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová je přesvědčena, že má smysl slavit něco jiného než MDŽ. „Nemám tento svátek ráda, protože ho vidím ideologickými brýlemi. Smysl má připomínat si něco, co je ohroženo, takový Den rodiny nebo Den matek,“ myslí si Jochová.   

Berlín slaví

Ředitelka Gender Studies Helena Skálová prý souhlasí s myšlenkou z Berlína, kde si poprvé od pádu železné opony připomínají MDŽ jako oficiální státní svátek. Všechny politické strany berlínské koalice (SPD, Levice a Zelení) si nápad na oslavu vzaly za svůj a prosadily ho, navzdory odporu opozičních křesťanských a svobodných demokratů i AFD, kteří v něm vidí svátek v čistě socialistické tradici.

„Já tu myšlenku sdílím. Dosáhli jsme toho jako ženy hodně, ale zdaleka to není rovnoprávnost a rovnoprávné postavení. To je důvod, proč si ten svátek musíme dál připomínat a pracovat na tom,“ tvrdí Skálová. Dodává, že tady pořád máme 22% platovou nerovnost mezi muži a ženami, až 50 % žen se po rodičovské dovolené nemůže vrátit zpět ke svému původnímu zaměstnavateli a až z 96 % jsou obětí domácího násilí ženy.

Mateřství vs. kariéra

„To, že by se za stejnou práci měly brát stejné peníze, s tím nemám problém,“ kontruje Jochová. „Ale ženy si často vybírají jinou práce právě proto, že chtějí zaměstnání skloubit s rodinou. Jsou biologické danosti, které nemůžete od žen oddělit. Přece nechceme, aby se tady říkalo, že 9 měsíců těhotenství je pro ženu překážka v kariéře. Hnutí, které říká, že všechno musí být rovné, je nesmysl,“ zlobí se šéfka Aliance pro rodinu.

Helena Skálová k tomu říká: „My chceme, aby tady nebyla překážkou v účasti na veřejném životě jen různost pohlaví,“ a to není jediná oblast, kde Gender Studies vidí velké mezery.  

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru.

MDŽ - Mezinárodní den žen
Spustit audio

Související