Lvice jsou demokratky

26. září 2001

Lev je často označován jako král zvířat a lvice by tedy měla být královnou. Z historie jsme si zvykli na představu krále a královny jako neomezených vládců. Americký zoolog Craig Packer ale tvrdí, že lvice jsou jedněmi z mála skutečných demokratů, které můžeme v přírodě najít.

Moc, peníze, sláva - to bývá nejčastější motiv honby za výsadním postavením v lidské společnosti. Příroda měří životní úspěchy úplně jiným metrem. Nejvíc získá ten, kdo zplodí hodně potomků. V genech příštích generací bude úspěšný jelen nebo orel žít dávno poté, co bankovní konta bezdětného milionáře znehodnotí inflace, přepychová auta rozežere rez a slavná tvář zmizí z televizních obrazovek.

Bezmála čtyřicet let sledoval dr. Packer v tanzanijském národním parku Serengeti lvice ze čtyř desítek smeček. Nezjistil, že by některé lvice dokázaly získat výraznější převahu nad ostatními příslušnicemi své smečky a využít jí k tomu, aby přivedly na svět více potomků. Pokud byla smečka silná a úspěšná, dokázaly její příslušnice odchovat více mláďat. Na tomto úspěchu se víceméně rovnoměrně podílely všechny členky smečky. Pokud se smečce nevedlo, podělily se její příslušnice o společný nezdar rovněž stejným dílem.

Spustit audio