Lví život

30. srpen 2002

Bezmála čtyřicet let sledoval americký zoolog Craig Packer v tanzanijském národním parku Serengeti lvice ze tří desítek smeček. Nezjistil, že by některé lvice dokázaly získat výraznější převahu nad ostatními příslušnicemi smečky a využít jí k tomu, aby přivedly na svět více potomků. Pokud byla smečka silná a úspěšná, dokázaly její příslušnice odchovat více mláďat, pokud se smečce nevedlo, podělily se její příslušnice o společný nezdar stejným dílem.

Jak se lvice k tak spravedlivému uspořádání dopracovaly? Tento stav není výsledkem nějaké domluvy, ale vynutily si jej okolnosti. Lvice, která by se chtěla stát skutečnou královnou smečky, by zřejmě splakala nad výdělkem. Uchvátit nadvládu a zbavit rivalky jejích mláďat by bylo složité. Při porodu se lvice uchylují do ústraní a v prvních týdnech života mláďata před okolním světem úzkostlivě skrývají. Navíc by byl případný střet pro obě strany, útočnici i matku hájící mláďata, životu nebezpečný. Drápy a zuby lvic jsou smrtící zbraní.

Lví rodina

Lvice se vzájemně respektují i při dělení o kořist. Lví samci si dovedou vynutit přednostní právo na první sousta z ulovené zvěře, ale lvice se u kořisti snášejí bez větších potíží. To se učí už v časném mládí. Mláďata různých matek vytvoří ve smečce jakousi "dětskou školku" a její "chovanci" se mohou domáhat mateřského mléka u kterékoli z lvic, ať už je to jejich vlastní máma, nebo jen cizí "teta". Přitom dochází i k nepěkným strkanicím o výhodnější místo. Platí tu zásada, že jako vítěz vychází ze střetu nejčastěji "obránce" zaujaté pozice a nikoli útočící vetřelec. Jako kdyby lvíčatům dodávalo vědomí "spravedlivého boje" na síle. Tak se lvíčata učí, že se nevyplácí domáhat se něčeho, na co nemají právo.

V pozdějším věku uplatní lvice tyto návyky k "dohodě" o místo nad zabitou kořistí i při společné péči o mláďata. Mladí lvi smečku opouštějí před dosažením dospělosti a při toulkách v "mládeneckých partách" na dobré vychování rychle zapomenou. Když se později připojí ke smečce lvic v roli otců, chovají se jako skuteční monarchové podle zásady "vítěz bere vše". Lvice se domůžou největšího životního bohatství, tedy potomků, vzájemnou spoluprací. Bezohledné soupeření by je přišlo až příliš draho.

Lvíče
Spustit audio