Lůžka dlouhodobé péče mají i nemocnice. Kvůli pojišťovnám ale hynou na úbytě, upozorňuje Fiala z asociace nemocnic

23. duben 2023

Vláda chystá na příští rok nový zákon o dlouhodobé péči. Cílem je snaha zajistit dlouhodobě nemocným seniorům lepší a širší péči, než dosud nabízejí nemocnice. „Podle nás ale nový zákon potřeba není. Problém totiž není v nemocničních lůžkách, ale v tom, že nejsou dostatečně pokryté náklady,“ poukazuje místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic a zároveň ředitel Léčebného a rehabilitačního střediska Chvaly Petr Fiala.

V čem je v současné době největší potíž?

Nový zákon o dlouhodobé péči není alespoň pro nemocnice vůbec potřebný. Podle zákona 372 existuje v nemocnicích dlouhodobá péče, ale hyne na úbytě, protože ji pojišťovny nechtějí platit. Žádný ředitel ji proto nechce provozovat. Kdysi bylo těchto lůžek více, ale protože je pojišťovny nehradily, nemocnice od nich pomalu upustily.

Čtěte také

V sociálních službách je problém zase to, že se tam může prolínat zdravotnická a sociální péče. Jedna je hrazena z pojišťoven a druhá ze státního rozpočtu. Náš zákon o účetnictví ale toto neví. Není to přitom nic, co by po nás chtěla Evropská unie, je to čistě neschopnost našich politiků. Financování by se mělo zkrátka propojit, jinak nový zákon zůstane jen na papíře a doplatí na to hlavně klienti sociálních zařízení.

Jak najít hranici mezi tím, co je sociální a co zdravotní služba? A měli by dlouhodobě nemocní pacienti na pobyt a stravu sami přispívat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související