Luxusní kus nábytku, který hraje! I takové rádio má sběratel z Pardubic

8. říjen 2020

Vlastimil Remsa patří mezi lidi, kteří byli obdařeni výjimečným technickým nadáním. Bývalý pracovník pardubické Tesly dnes vede firmu, která nabízí nejmodernější audiovizuální přístroje a další zařízení.

Ale nezapomíná ani na historické technické vymoženosti. Dokonce si je hýčká. Dokládá to jeho unikátní sbírka rádií a televizí z předválečného, meziválečného a poválečného období. Obsahuje tři sta kompletních kusů a další, které čekají v depozitu na renovaci. Na to by ale Vlastimil Remsa – podle svých slov – potřeboval další život.

Kaplička a truhlička – vzácné kusy ve sbírce

Kaplička a truhlička. To jsou rozhlasové přijímače, které získaly svůj název díky svému vzhledu. Kaplička ze sbírky Vlastimila Remsy je z roku 1935.

„Tak nejdřív z toho musíte vyhnat myši, pokud se starý přijímač povaluje někde na půdě. Představte si, že to desítky let nehrálo. Je třeba dát rádiu nový lak, sehnat brokátovou látku, mít správné knoflíky, elektronky,“ popisuje Vlastimil Remsa a ukazuje ještě staršího sourozence kapliček.

Truhlička ze 30. let minulého století

Jsou to truhličky z roku 1923. Vyráběla je německá firma Loewe, která existuje dodnes. Do truhličky si klidně můžete schovat svačinu nebo řetízek. Dá se totiž otevřít. Uvnitř truhličky najdete elektronky, laděné obvody a podobně. Ty nebyly určené do sítě, ale napájely je baterky.

BIG BEN salon z Přelouče

Další značkou, která má historické kořeny, je Telefunken, která měla licenční výrobu v Přelouči. Vlastimil Remsa má ve své sbírce nejluxusnější model BIG BEN salon. Velmi zajímavé je provedení reproduktorů. Je to pletená mřížka, která připomíná krajku. Toto rádio bylo určeno do salónů, jak napovídá jeho název.

Telegrafia a Mikrofona

„Přijímače v mé sbírce jsou hlavně z předválečné a meziválečné doby. Představují firmy, které je vyráběly v Československu. Například pardubická Telegrafia. Ta původně začala s telefonními přístroji. Nebo  tu vidíme dovednost tehdejších mistrů truhlářů.  Přijímače firmy Mikrofona v provedení leštěného ořechu,“ ukazuje své poklady sběratel.

Mikrofona byla pražská firma, kterou založili v roce 1926 bratři Knotkové. Taky začínali s telefony. Pak přišli jako první  s rozhlasovými přijímači. Vlastimil Remsa má ve své sbírce luxusní model, který byl chráněný dvířky. Tohle rádio vypadá jako drahý kus sektorového nábytku.

Sběratel Vlastimil Remsa má kromě unikátní sbírky rádií i slušnou sbírku starých veteránů. Nejstarší auto, které vlastní, je Ford z roku 1914. Pokud chcete například vědět, kdy vznikla první elektrická auta, poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související