Lukáš Krpálek neměl natrénováno, přesto obhájil pozici Mistra Evropy

23. květen 2014

Lukáši Krpálkovi, rodákovi z Jihlavy, se jako prvnímu českému judistovi v historii podařilo obhájit titul mistra Evropy. Stalo se tak na konci dubna ve Francii, kdy ve své kategorii do 100 kg skolil Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu. Pocity ze své výhry si uvědomuje až v těchto dnech. Nejlepšího českého judistu jsme přivítali v pátečním Tandemu, ve kterém se o tomto těžkém souboji rozpovídal.

Lukáš přišel lehce unavený, protože se soustředí na další závody a hlavně nechce podcenit přípravu na olympijskou kvalifikaci. Letní olympijské hry v Brazílii vypuknou za dva roky. Trénuje dvakrát denně, za poslední dva dny zhubl 5 kilogramů – běhá, skoro nejí, pije jen kafe, aby se odvodnil. Ve volném čase rád rybaří, jezdí na kole, na motorce a rád pobývá na chatě v Jezdovicích.

Neměl jsem natrénováno

„Když jsem odjížděl na Mistrovství Evropy, tak jsem tento úspěch neočekával. Vyšlo to tak, jak by si každý přál a došlo to k tomu vítězství, takže pocity nádherný,“ říká Krpálek. Prozradil, že s natrženým svalem v rameni si moc velké šance nedával. „Kdyby to náhodou bolelo, tak bych to vzdal“.

Finálový souboj s Gasimovem

„Je pravda, že z tohohle zápasu jsem měl velký respekt, protože mě porazil už několikrát,“ říká Krpálek o judistovi Gasimovovi, kterému po dvou až třech minutách docházejí síly. „Snažil jsem se přečkat začátek a potom do něj pustit všechno, co ve mně bylo. Je pravda, že šest vteřin do konce jsem ještě prohrával, takže to úplně příjemný nebylo.“

Zájem o judo stoupá

Lukáše Krpálka těší vyšší zájem o judo. Na Ostravsku judo zavedou do školních osnov a dle jeho slov se mu nově věnují i lidé po čtyřicítce. Lukáš svému mateřskému klubu SK Jihlava drží palce, aby se mu podařilo vypěstovat někoho, jako je on a aby jej třeba i překonal.

Spustit audio