Lukáš Kovanda: Z Merkelové je „klimatická kancléřka“. Obří balík zelených opatření musí zajímat i Česko

25. září 2019

Německá kancléřka Angela Merkelová měla na výběr. Buď ve funkci skončí jako státnice, která sice vejde do dějin, leč která nedosáhla vytčených cílů boje s klimatickými změnami.

Anebo odejde nejen jako státnice, ale též rovnou jako „klimatická kancléřka.“ Teď je zřejmé, že si zvolila druhou možnost. Německá vládní koalice v pátek oznámila plán obřího balíku zelených opatření. Čechy musí zajímat. Zásadně totiž poznamenají i tuzemskou ekonomiku.

Čtěte také

Berlín na ozdravení životního prostředí vyčlení v rámci zmíněného balíku 60 miliard eur, v přepočtu více než půldruhý bilion korun. Balík zelených opatření tedy svým objemem lehce předčí veškeré letošní výdaje českého státního rozpočtu.

Uvedení zelených opatření do praxe dále zdraží emise oxidu uhličitého, a naopak prostřednictvím poskytnutých finančních pobídek zlevní elektromobilitu či výstavbu energeticky úsporných budov.

Německu se totiž nedaří naplňovat stanovené cíle v oblasti boje proti změnám klimatu. Berlín nyní zřejmě napře všechny své síly – a ony desítky miliard eur k tomu –, aby do roku 2030 snížil emise skleníkových plynů o 55 procent v porovnání s jejich úrovní z roku 1990.

Balík starostí pro českou ekonomiku

Finanční podpora elektroaut či nabíjecích stanic zrychlí německý ústup od automobilů s tradičním pohonem. Od nich se bude Berlín snažit řidiče odradit zvýšením daně právě na tradiční pohon, vypouštějící nežádoucí objem škodlivin.

Zdanění se nevyhnou ani třeba letenky na vnitrostátních linkách. Naopak se bude Berlín snažit finančně podpořit rozvoj železniční přepravy. Daňově dále zatíží veškerou silniční nákladní přepravu.

Čtěte také

Značná debata se mezi koaličními partnery, kancléřčinými křesťanskými demokraty a sociálními demokraty, vedla o míru, v jaké budou zdraženy emise oxidu uhličitého. Křesťanští demokraté nadále trvají na politice nulového rozpočtového schodku. To ovšem znamená, že podstatná část obřího zeleného balíku opatření bude financována z inkasa daňového zatížení uhlíku.

Německý balíček tak může mít závažné důsledky i pro českou ekonomiku. Kvůli propojení německého a českého trhu s elektřinou lze očekávat další silný tlak na zdražení elektřiny českým domácnostem v příštích letech. Ten pochopitelně umocní německá finanční podpora elektromobilitě či železnici, ve velké míře elektrifikované.

Sílící poptávka Němců po elektřině narazí na omezenou nabídku, kterou způsobí plánované uzavírání tamních jaderných a uhelných elektráren. Tempo tohoto uzavírání zřejmě nový balíček ještě urychlí, neboť prodraží výrobu elektřiny prostřednictvím uhlí.

Čtěte také

Pro českou ekonomiku může být výzvou také právě rychlé německé opouštění tradiční automobilové přepravy. Na výrobě a vývozu benzínových či dieselových aut je Česko stále vysoce závislé a Německo představuje i ve světovém měřítku velký automobilový trh.

Dodatečné daňové zatížení nákladní přepravy v Německu může rovněž vést ke zdražení také v Česku, protože po německých silnicích a dálnicích vozí kamiony celou škálu zboží a produktů, které se z Česka buď vyvážejí, nebo se do něj naopak importují. Tato přeprava nyní zdraží.

Pokud bude, jak se zdá, Německo převážnou část balíku financovat nikoli rozpočtovým schodkem, případně snížením přebytku, ale navýšením daňového zatížení emisí oxidu uhličitého, může být dopad na českou ekonomiku zásadně negativní. A to z důvodu markantního růstu nákladů v oblasti zahraničního obchodu či energetiky.

Lukáš Kovanda

Ekonomické ohledy ale z hlediska Berlína ustupují mírně do pozadí, zvláště ty týkající se jiných zemí. Německý balík zelených opatření představuje balík starostí pro českou ekonomiku. V příštích letech se ukáže, zda jsou Češi ve jménu boje s klimatickými změnami ochotni tancovat podle německých not a obětovat leccos ze svého blahobytu.

Autor je hlavní ekonom Czech Fund 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.