Lukáš Kovanda: Ministryně je zralá na nedostatečnou

19. únor 2019

Češi si prý sami mohou za to, že mají drahý internet v mobilu. Kdyby častěji dávali drahým datům přednost třeba před wi-fi sítí, datové tarify operátorů zlevní.

Tak míní ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

O přístupu k internetu bych se ráda bavila jako o veřejném statku, říká Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Vrací se komunisté k moci? To je slovní spojení, které v posledních dnech často zaznívá. Z vlády s podporou komunistů není nadšená ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nicméně její pohled je pragmatický. „Země potřebuje konsenzuální rozhodování o klíčových věcech,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Takový závěr se velmi těžko vysvětluje třeba i studentům úvodního semestru Základů ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické, kde přednáším.

Studentům tam totiž hned od začátku vštěpujeme, že ekonomie je do značné míry o podnětech. A o cenových podnětech obzvláště. Pokud to či ono zboží nejde na odbyt – ať už jde o rohlík nebo iPhone –, musí prodejce zlevnit. Zákazníkovi tak dává podnět, aby se při lákavější ceně s nákupem již tolik nerozpakoval.

Existují případy takzvané necitlivé poptávky. Krajní případ je drogově těžce závislý člověk. Když mu drogový dealer návykovou látku zdraží, třeba i vykrade klenotnictví, jen aby mohl za zvýšenou cenu nakupovat.

Analogie s domem a deset nájemníků

Někteří dealeři s tím kalkulují. Nejprve nastaví cenu drogy nízko a pak, když si zákazník vypěstuje závislost, zdražují. I ten poslední dealer ale ví, že nejprve musí zákazníka nalákat. Dát mu tedy podnět ke spotřebě v podobě atraktivní cenové nabídky.

Podnikatelé EET zvládnou. Překvapuje mě, že pravicová opozice je proti, říká Marta Nováková

Marta Nováková

Jak se podnikatelé připravují na plánovanou Elektronickou evidenci tržeb? Jak jejich byznys ovlivní omezení otevírací doby některých obchodů o státních svátcích? A jaká je aktuálně probíhající letní sezóna pro český cestovní ruch? To jsou témata pro prezidentku Svazu obchodu a cestovního ruchu Martu Novákovou.

Paní ministryně ale argumentuje opačně. Nejprve musí zákazník najít zalíbení ve vysoké ceně, více data používat, a ta pak díky tomu zlevní. Ministryně tím ale opět opomíjí základy ekonomie – opomíjí roli cenového podnětu.

Jestliže jsou data drahá, je to vlastně podnět konkurenci. Konkurenci v tomto případě představují třeba ony „wifiny“. Kdejaká restaurace dnes wi-fi pokrytí nabízí zdarma. Provozovatele restaurací podnítily vysoké ceny dat k tomu, aby o to svižněji zaváděli wi-fi. Počítají s tím, že někteří zákazníci navštěvují restauraci čistě proto, aby použili mobilní internet.

Takže peníze, které mohly plynout operátorům, míří místo toho k provozovatelům restaurací. To proto, že i když si dá zákazník, který do podniku přišel kvůli wi-fi, třeba jenom čaj, jsou to pro restauratéra peníze navíc. Neinkasoval by je nebýt drahých dat.

Problém s plastovými odpady pokutami nevyřešíme. Stát by měl pozitivně motivovat, tvrdí Nováková

Marta Nováková

Problém s plastovými odpady je stále naléhavější. Jak ale přimět výrobce, obchodníky i zákazníky, aby více přemýšleli o tom, co používají a co vyhazují? „Obchodníci hledají cesty, jak odpad minimalizovat. Na druhou stranu Evropa je všemožně zregulovaná a v mnoha případech jsou obaly nařizovány kvůli hygieně prodeje,“ zdůrazňuje prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Zrovna tak je zvláštní představa ministryně Novákové, že jakmile bude o data dostatečný zájem, budou pro zákazníka levnější. Proč by ale k takovému zlevnění mělo dojít?

Je to podobné jako s dealerem drog. Když už zákazníka konzumaci drogy „naučí“, vypěstuje u něj závislost nebo alespoň zvyk, bude přece spíše zdražovat než zlevňovat.

Ministryně také používá analogii s větším domem. Když v něm bude bydlet jeden nájemník, bude nájemné nehorázně vysoké. Když v něm bude deset nájemníků, náklady bydlení se rozpočítají, takže každý z nich získá střechu nad hlavou nakonec docela levně.

Lukáš Kovanda

Prý je to tak i s daty. Dobře. Jak ale paní ministryně dostane do domu, který užila jako příklad, nájemníka prvního, druhého nebo třetího? Možná i pro čtvrtého to stále ještě bude velmi drahé bydlení. Tak drahé, že všichni zůstanou raději bydlet jinde. Takže stav, kdy by dům obývalo deset lidí, prakticky nemůže nastat.

Ne, tuhle zkoušku by paní ministryně nesložila. Chce to reparát.

Autor je hlavním ekonomem Czech Fund

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.