Lukáš Kovanda: Hypotéky jsou teď něco jako prošlý jogurt v supermarketu

23. říjen 2019

Proč jsou ceny bydlení pořád pro většinu běžných Čechů nedostupné? A jak by mohl pomoct rozvoj vysokorychlostních železničních sítí?

 

Pokud si mladá rodina chce pořídit v Praze běžný byt na hypotéku, musí dát přes 1,5 milionu ze svého, aby si vůbec mohla vzít hypotéku. Tu bude splácet 30 let. Vede to k tomu, že se lidé stále častěji stěhují ven z velkých měst, kde je bydlení dostupnější.

Hypotéka ve slevě

Místo růstu cen hypoték tak došlo k jejich poklesu. „Hypotéky jsou teď něco jako prošlý jogurt v supermarketu: prodejce se snaží jít s cenou dolů, a přesto ho nikdo nechce. Řada lidí totiž nemá na nemovitost ani s hypotékou,“ popisuje Lukáš Kovanda.

Pendolino na trase mezi Prahou a Olomoucí

„Některé byty jsou bohužel úplně prázdné, protože spekulantům se vyplatí samotné zhodnocování nemovitosti bez inkasování nájemného,“ vysvětluje ekonom. „A situace se bude zhoršovat, protože roste zájem cizinců o nemovitosti v českých městech.“

Budoucnost jsou rychlovlaky

Jedno z možných řešení, jak zmírnit tlak na růst cen nemovitostí, je snazší dojíždění. „Bohužel Česko stále nemá dobudovanou vysokorychlostní železniční síť, která by zkrátila dojezdovou vzdálenost i do měst typu Jihlavy a zmírnila tlak na růst cen nemovitostí.“

„Lidé by pak mohli bydlet i dál od Prahy, jako třeba v Jihlavě, a přitom to mít do práce půlhodinku nebo čtyřicet minut rychlodráhou.“ Vysokorychlostní železnice by kromě ekonomického přínosu mohla mít i celospolečenský dopad.

Kovanda poukazuje na příklad Německa, kde dobrá železniční obsluha příhraničních oblastí vedla k jejich rozvoji, a tím i ke snížení politické polarizace ve společnosti.

Nestropovat, ale stavět

Bytový dům, stavba, jeřáb, developer, nové sídliště, byty, stavebnictví. Ilustrační foto

Naopak řešení cen bytů po vzoru Berlína, tj. zastropováním růstu cen nemovitostí, podle Kovandy nakonec vede k rozkvětu černého trhu. Cestu vidí spíš v nové bytové výstavbě. K tomu je ale potřeba uvolnit legislativu.

Jenže to většinou nepodporuje okolí. A zájem na ní nemají ani někteří politici, kteří sami vlastní nemovitosti. Uvědomují si, že nové byty by znamenaly pokles cen těch stávajících. Chovají se proto jako žába na prameni, vysvětluje Kovanda.

Další témata rozhovoru: návrh rozpočtu; Nobelova cena za ekonomii; 90 let od celosvětové hospodářské krize; příprava Evropské centrální banky na případnou novou krizi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.