Lukáš Kovanda: Čínská ekonomika brzdí. Budou z toho trable pro svět?

23. leden 2019

Čínská ekonomika loni zpomalila. A letos zpomalí zase. Nadějí je, že by mělo jít nakonec přece jenom o měkké přistání druhé nejsilnější světové ekonomiky.

V roce 2018 Čína expandovala nejpomalejším tempem od roku 1990. Znamená to trable pro světovou ekonomiku, tedy i tu českou?

Jiří Leschtina: Čínská jízda v Čechách pokračuje

Čínská společnost CITIC

Večeře Miloše Zemana na dovozním veletrhu v Šanghaji s vedením čínské státní firmy CITIC byla ve srovnání s jeho etudou po boku komunistického vůdce Si Ťin-pchinga méně nápadnou epizodou.

Částečně je čínské zpomalení „plánované“. A zdaleka nejen to loňské či předpokládané letošní, ale i to z minulých let. Naposledy země expandovala dvojciferným tempem v roce 2010. Jenže od té doby usiluje o transformativní změnu celého svého ekonomického modelu.

Z exportně a výrobně orientovaného hospodářství, opřeného o armádu levné pracovní síly, přechází na pokročilejší ekonomický model, založený na spotřebě vlastních domácností a na investicích. Na investicích zajišťujících výrobu s vyšší přidanou hodnotou.

V takovém pokročilejším stádiu je iluzorní možnost dosahovat dvouciferných měr růstu, jako když Čína byla ještě „dílnou světa“. Z nízkého základu se zkrátka roste snáze než z vyššího a žádný strom neroste do nebes.

Nižší poptávka Číňanů po iPhonech

V poslední době však přibývají další dvě příčiny způsobující zpomalení. První je snaha Pekingu snížit zadluženost zejména čínské podnikové sféry. Odvykání si dluhovému dopingu ordinuje politybro postupně, aby příliš neohrozilo celkový výkon ekonomiky.

Josef Mlejnek jr.: Čínská elektronická stabilizace společnosti?

Josef Mlejnek jr.

Celý svět nyní přetřásá Facebook a zneužívání dat, včetně jeho nadstandardního vlivu na volby.

Jedním z průvodních projevů je, že „zarazilo“ či alespoň omezilo rozmáchlé investice čínských společností do zahraničních trofejních aktiv, například do fotbalových klubů. V Česku je uskutečňovala zejména společnost CEFC. Jak to dopadlo, dobře víme.

Druhou příčinou, která prohlubuje zpomalení čínské ekonomiky, je pak obchodní válka, kterou s říší středu od loňska vedou Spojené státy. Čínské úřady však její dopad označují za „zvládnutelný“.

Nelze však opomenout třeba to, že v prosinci 2018 se podmínky v čínském průmyslu poprvé po 19 měsících zhoršily. Nečekané zhoršení má na svědomí zejména pokles zakázek a vývozních objednávek. V obou případech jde o důsledek napětí v obchodních vztazích s USA.

Čínská propaganda proniká do západních médií přes placenou inzerci

Propagandistická příloha China Watch, kterou vytváří státní list China Daily

Studie dvou berlínských výzkumných institucí, Mercatorova ústavu čínských studií (MERICS) a Ústavu pro globální veřejnou politiku (GPPI), varuje před rostoucím vlivem Číny v oblasti médií a veřejného mínění.

Trhy a burzy po celém světě však v posledních dnech rostou, protože jsou plny naděje, že se obchodní napětí podaří zmírnit. Peking nyní nabízí, že do roku 2024 navýší svůj dovoz amerického zboží o celkem jeden bilion dolarů. Na zmírnění obchodní války přitom má zájem minimálně část americké administrativy, zejména lidé kolem ministra financí Stevena Mnuchina, kteří se obávají jejího neblahého dopadu na Wall Street.

Například akcie Applu se začátkem roku propadly nejvíce za šest let. Důvodem byla vyhlídka horších tržeb firmy, způsobených nižší poptávkou právě v Číně. Za nižší poptávku Číňanů po iPhonech může z části právě i obchodní válka s USA a související propad čínských burz, který nahlodává náladu čínského spotřebitele.

Lukáš Kovanda

Pokud lidé jako Mnuchin přesvědčí amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby obchodní válku dále neeskaloval, čínské zpomalení by nemělo světovou ekonomiku vážněji ohrozit. Jestliže se jim to ovšem nepodaří, bude dále a povážlivěji slábnout jak říše středu, tak nakonec i Spojené státy. To by byl malér. S nimi by totiž slábnul celý svět.

Autor je hlavním ekonomem Czech Fund

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.