Luděk Munzar čte svoji knihu „…když jsem to slíbil!“ O lásce k létání, ale nejen o ní

16. únor 2019

Český rozhlas Hradec Králové pro vás připravil po celý únor možnost poslechu rozhlasové četby na pokračování v podání nedávno zemřelého Luďka Munzara. Tato herecká legenda v roce 2017 načetla pro rozhlasové vysílání svoji autobiografickou knihu „…když jsem to slíbil!“, která je zajímavou sondou do jedné z oblastí jeho zájmu – letectví. Ale zdaleka nevypráví jen o něm.

Vynikající český herec Luděk Munzar se v roce 1998 poprvé představil také jako spisovatel. Autobiografická kniha „…když jsem to slíbil!“ sleduje příběh chlapce, který se okouzleně dívá k obloze a šeptá tatínkovi: „Budu pilotem." Slib daný otci pak v mužném věku zopakuje u lůžka nemocného přítele a tomu slibu podřizuje běh svého života.

V 85 letech zemřela herecká legenda Luděk Munzar

Luděk Munzar

V sobotu ráno postihla Českou republiku smutná zpráva. Do hereckého nebe odešla legenda, herec Luděk Munzar. Bylo mu 85 let. O smutné události informovala agentura aktu.cz a další zdroje. Životopis tohoto zasloužilého umělce by vydal na několik fasciklů.

Kniha, kterou v roce 2017 Luděk Munzar načetl pro Český rozhlas, ale zdaleka není jen o vyřčeném slibu a trýznivé cestě k jeho naplnění. Je především o lidské touze, o cti a charakteru a také o lásce, o síle přátelství a velké lidské vášni.

Přestože se Luděk Munzar narodil v Nové Včelnici, od raného dětství vyrůstal ve Smiřicích nedaleko Hradce Králové a dle svých vlastních slov se cítil být pravověrným „Votrokem“.

I když v mládí holdoval fotbalu, jistě by se uplatnil i jako překážkový běžec, neboť mu život připravil překážek víc než dost. Ve zralém věku osmdesáti let však nikterak nezahořkl a jeho vyprávění bylo vždy plné moudrosti i nadhledu.

Luděk Munzar prý říkával o své rozhlasové profesi, že to je, jako když se ,,písmenka učí mluvit". Miloval intimitu rozhlasového studia, při níž byl jen on, lampička, mikrofon, text a... posluchači.

Filmový a divadelní herec Munzar zemřel 26. ledna 2019 po dlouhé těžké nemoci. Hrál v desítkách televizních filmů a seriálů a výrazně se uplatnil v rozhlase a dabingu. Za rok 2011 obdržel cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Dlouhotrvajícím potleskem doprovodili v pátek 1. února na poslední cestě Luďka Munzara jeho herečtí kolegové, letci, motoristé i veřejnost, kteří zaplnili historickou budovu Národního divadla v Praze.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.