Lucrezia Borgia aneb Když je historie nespravedlivá

Po většinu života se Lucrezia Borgia snažila být poslušnou dcerou, vzornou matkou i zbožnou ženou. Přesto se do historie zapsala jako obávaná travička a symbol zvrácenosti. Kde se stala chyba? Dívka s přezdívkou „perla renesance“ se narodila v Římě v roce 1480. Jejím otcem byl pozdější papež Alexandr VI., muž s velmi kontroverzní pověstí. Lucrezia byla jeho jediná dcera, a tak ji ambiciózní otec zcela bez skrupulí využíval ve prospěch svých mocichtivých plánů.

Výbojné choutky po otci Lukrecie zdědil nejstarší syn Cesare, který neváhal při prosazování svých zájmů i zabíjet. Rozkázal usmrtit Lucreziina milence a později i jednoho z jejích manželů. Nezastavil se ani před bratrovraždou.

Rodina Borgiů byla mocná, ale také nenáviděná. Někteří nepřátelé se mstili alespoň šířením pomluv. Jejich častým terčem se stávala Lucrezia, kolem níž se podezřele hromadily mrtvoly, i když sama na tom neměla prakticky žádnou vinu.

Giovanni Antonio: Smrt Lucrezie

Lucrezia byla nejvíce očerňovanou ženou

Říkalo se o ní, že je zkušenou travičkou. Prý má vlastní recept na prudký jed a v prstenu ukrývá malou jehlu napuštěnou smrtící látkou. Další zkazka tvrdila, že udržuje incestní vztah s otcem i bratrem.

Přestože nejsou důkazy, které by něco z toho potvrzovaly, klevety v dalších staletích natolik zlidověly, že Lucrezia je dodnes vnímána jako nejzkaženější žena renesance. Spíše by ale měla být označována za tu nejvíce očerňovanou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související