Lucie Staňková z projektu Nové háro: Dceři jsme slíbili, že spolek bude po její smrti dál fungovat

29. prosinec 2019

Už několik let pomáhá onkologicky nemocným dětem a mladým lidem spolek Nové háro. Pořizuje jim paruky, aby byla nemoc alespoň trochu snesitelnější. Jak darovat vlasy prozradila v pořadu Až na dřeň Lucie Staňková, která vedení Nového hára převzala po své dceři, která rakovině podlehla.

V roce 2017 Markétka Nové háro založila. Moc dobře totiž věděla, že vlasy – pro někoho možná zbytečnost – jsou pro onkologicky nemocné opravdu důležité. „Já jí v tom chápala. Já jí tehdy musela se slzami v očích tu hlavu oholit a nasadit jí paruku, která byla drahá a špatná,“ vypráví Lucie Staňková.

Markétka se s rakovinou potýkala statečně několik let. Poprvé jí napadla koleno, potom plíce a v obou případech mladá dívka zvítězila. Pár let na to ale nemoc zaútočila potřetí a boj byl tentokrát marný. „Ona ale ani tenkrát nepolevila. Neúnavně pracovala pro Nové háro, odmaturovala, dokonce začala studovat vysokou školu a odstěhovala se z domova. Chtěla normálně žít. Až po jejím odchodu jsem jí všude po kapsách našla tabletky proti bolesti…“

Poslední dny svého života strávila Markétka v kruhu své milující rodiny, která jí pak vystrojila růžový pohřeb. „Hned po něm jsme začali přemýšlet, jak všechno s Novým hárem zařídíme. Markétce jsme slíbili, že budeme pokračovat a to také děláme.“

Nové háro, jehož patronkou je zpěvačka Lucie Bílá, je možné podpořit finančně nebo přímo darováním vlasů. „Buď je možné zajít do jednoho z našich partnerských kadeřnictví, nebo vlasy ustříhnout doma podle návodu, který máme na webu a poslat nám je,“ říká Lucie Staňková.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na novém audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat na videozáznam.