Lucian Dan Teodorovici: Malé cvičení paměti

9. červenec 2019

Esej rumunského spisovatele a divadelního režiséra, napsaný při příležitosti Rumunského předsednictví Evropské unie a na objednávku literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V Brně začal Měsíc autorského čtení a Vltava byla u toho. Poslechněte si záznam zahajovací debaty

Překladatelka Jitka Lukešová a Adrian Cioroianu

První červencový den začal v brněnském divadle Husa na provázku každoroční festival Měsíc autorského čtení. I letos nabízí dvě hlavní programové linie: v první z nich, v té domácí, představuje autory a autorky pořadatelských zemí, v té druhé se potom zaměřuje na hostitelskou zemi a čestného hosta. Tím je letos Rumunsko. 

Lucian Dan Teodorovici vzpomíná na poslední dny komunistické diktatury, kdy se jako primán gymnázia vydal roznášet vlastní protikomunistické manifesty do schránek sousedů. Připomíná také hornická potlačování demonstrací v 90. letech a zamýšlí se nad složitou cestou Rumunska na západ.

Účinkuje: Ivan Jiřík

Překlad: Jarmila Horáková
Připravil: Petr Gojda
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2019.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.