Luboš Palata: Babiš a jeho druhá vláda budou bez ministra zahraničí pro smích

10. červenec 2018

Mohli bychom si oddechnout, že ministerstvo spravedlnosti nepovede nepovedená ministryně Taťána Malá. Mohli bychom být rádi, že nevzniká kabinet s podporou, slovy posledního důstojného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, „fašistické strany,” kterou myslel Svobodu a přímou demokracii Tomia Okamury.

To ale nic nemění na tom, že tu máme po skoro roce čekání nejslabší a nejpodivnější kabinet, který kdy v České republice dostane důvěru poslanecké sněmovny. Kabinet druhé nejhorší možnosti.

Babišova odpovědnost

Problematických momentů bychom tady mohli vyjmenovat spoustu, ale tím nejvážnějším problémem je, že ve vládě chybí ministr zahraničí. To není problém sociální demokracie, ani jejího předsedy Jana Hamáčka, ani na post šéfa diplomacie nominovaného Miroslava Pocheho. Je to problém Andreje Babiše, který je premiérem a z této funkce nese zodpovědnost nejen za celou vládu, ale i za zájmy této země, které jako ústavní činitel s největšími pravomocemi je povinen hájit.

David Klimeš: Premiér Babiš vytěsňuje jednoho partnera za druhým

Komentátor David Klimeš

Babiš má spolupracovat s ČSSD, ale spíše jí hází klacky pod nohy. Vláda se má opřít o hlasy komunistů, ale Babiš jim nechce dát zdaleka vše, co požadují. A ani Hrad není úplně spokojený s počínáním premiéra.

V rámci této role odpovídá za to, že Česká republika bude mít plně funkční vládu, v které vždy byl ministr zahraničí po premiérovi nejdůležitější postavou.

Pokud prezident Miloš Zeman odmítl Miroslava Pocheho do funkce ministra zahraničí jmenovat, přestože ho Babiš navrhl, je Babišovou, nikoli Hamáčkovou rolí, aby prezidentovi připomněl, že si podle ústavy nemůže diktovat, kdo ve vládě bude a kdo ne. Protože to je odpovědnost premiéra. Tedy Babiše.

Směšný Babiš?

Možná, že Andrej Babiš nabyl přesvědčení, že šéfa diplomacie vlastně nepotřebuje, že už o zahraniční politice všechno ví a že na to stačí sám. Za prvé tomu tak, přes jisté pokroky, které lze u Babiše zaznamenat, zdaleka není. Podstatné ale je, že po víc než půlročním „odcházení“ dosavadního šéfa neviditelného české diplomacie Martina Stropnického, Česko ministra silného, plnohodnotného a jak Zemanovi, tak i Babišovi schopného odporovat a vyvažovat je, zcela nezbytně potřebuje.

Luboš Palata

Netvrdím, že Poche je tou nejlepší a jedinou možnou osobou, která to může dělat. Ale ke své ministerské funkci má více předpokladů, než značná část dalších ministrů Babišovy druhé vlády.

Pokud chce být Andrej Babiš důstojným premiérem, konečně regulérní vlády České republiky, musí dosáhnout toho, že prostě bude mít vedle sebe i regulérního ministra zahraničí. A je na něm samotném, aby to u prezidenta Miloše Zemana zařídil. Jinak se postupně stane podobně směšnou figurou, jako Taťána Malá. Což je něco, co nepochybně nikdy nechtěl.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související