Lubomír Stejskal: Kostky jsou vrženy

29. prosinec 2017
Publicistika

Karlovy Vary vstoupí v pondělí do nového roku, který jejich obyvatelům přinese historickou premiéru. Umožnil ji svým rozhodnutím z konce minulého měsíce plzeňský krajský soud, který se vyslovil ve prospěch konání místního referenda v záležitosti dalšího osudu Vřídelní kolonády. Tématu věnuje svoji poznámku nazvanou Kostky jsou vrženy Lubomír Stejskal.

Na spory mezi karlovarskou radnicí a tamními patrioty ohledně Vřídelní kolonády můžeme nahlížet více způsoby. Také parafrází známého výroku z Černých baronů: „Co bylo, to bylo – teď máme referendum.“ Konat se bude ve stejném termínu jako první kolo volby prezidenta. Jde o vůbec první takovéto hlasování v Karlových Varech, jehož přípravě se ovšem nevyhnuly porodní bolesti. V podobě poněkud dvojsečné otázky.

Lidé budou dotázáni, zda jsou pro obnovu historické Vřídelní kolonády z 19. století – a současně pro ukončení oprav havarijního stavu stávající kolonády. Tato druhá část otázky by mohla podle magistrátu způsobit závažné technické problémy včetně ohrožení pramenů. Tuto námitku soud v Plzni sice uznal, nicméně rozhodl, že podobné záležitosti mají být vypořádány v územním a stavebním řízení. Případně v dalším jednání orgánů státní správy.

Referendum je tedy připraveno. Kostky jsou vrženy: osud Vřídelní kolonády mají ve svých rukou obyvatelé města. Více než při celostátních volbách bude záležet na jejich ochotě pojmout celou věc zodpovědně. Rozhodovat bude doslova každý hlas. Jistěže bez ohledu na to, zda si občané přejí repliku dávné litinové kolonády, anebo jinou, modernější variantu.

Karlovarské referendum je proto velkou výzvou. Ukázkou síly demokracie a důležitosti aktivního přístupu každého obyvatele. Odpadá totiž obvyklá, byť ne oprávněná námitka, že hlas jednotlivce se rozplyne v moři ostatních. Tentokrát opravdu nikoliv. Popřejme tedy karlovarským voličům v novém roce hodně štěstí - a dobrý úsudek.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.