Lubomír Martínek: Loučení

9. leden 2021

Do doposud poklidného soužití Alice a Damiána zasáhne zpráva o Alicině těhotenství. Poslechněte si povídku z knihy Olej do ohně, za kterou si Lubomír Martínek v roce 2008 vysloužil nominaci na cenu Magnesia Litera. Najdete ji on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: František Strnad
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Radovan Lipus
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2008

Prozaik, esejista a překladatel Lubomír Martínek pochází z Českých Budějovic, kde se 9. května roku 1954 narodil. Po smrti otce se stěhuje s matkou do Prahy, kde absolvoval strojní průmyslovku. Roku 1979 emigroval do Francie. Za svůj život vystřídal řadu zaměstnání, mimo jiné působil i jako námořník, díky čemuž procestoval kus světa a tyto cesty ovlivnily i jeho uměleckou činnost. Pro jeho tvorbu má exilová zkušenost zásadní význam. Vyrovnání se s novými společenskými okolnostmi i jazykem ovlivnilo jak jeho literární činnost, tak i jeho životní roli dobrovolného cizince. Člověka nezařaditelného a nezakotveného. Tyto charakteristiky se plně vztahují i na hrdinu povídky Loučení, která vyšla v roce 2007 ve sbírce Olej do ohně. Devět próz soustředěných v této povídkové knize představuje jeden z vrcholů Martínkovy tvorby, za nějž si vysloužil nominaci na cenu Magnesia Litera.

Čtěte také

Do doposud poklidného soužití Alice a Damiána zasáhne zpráva o Alicině těhotenství. Pro zaskočeného Damiána je představa otcovství a výchovy dítěte naprosto nepřijatelná a nutí jej znovu podrobně uspořádat všechny důvody, které ho k takovému postoji vedou. Je to především tíživá zkušenost ze života v totalitním státě, kde dítě je nástrojem systémového ovládání rodičů i objektem manipulace. Je to i zkušenost emigranta, marně hledajícího ukotvení v cizím prostředí. Je to i ztráta víry v pozitivní budoucnost lidské společnosti vůbec. To všechno by ale nakonec nemuselo být důvodem k rozchodu s Alicí, kdyby tu nebyl ještě jeden zdánlivě docela banální problém.

autoři: Eva Lenartová , Libor Vacek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.