Love from Space: Poslechněte si dokument o životě, názorech i inspiraci nevidomého hudebníka

7. prosinec 2019

Viola Tokárová ve svém novém dokumentu Love from Space představuje příběh hudebníka Martina Svátka, jehož kariéru muzikanta a moderátora internetového rádia mění a komplikuje také jeho handicap – je totiž nevidomý. Jeho portrét však nestaví okolo fyzického postižení, ale především na jeho pohledu na svět a zdrojích hudební i životní inspirace.

Martina Svátka jsem poznala v TV Romea, kde poutavě mluvil o svých úspěších a názorech na svět způsobem, který mi byl velmi sympatický. Martin je nevidomý a v okolí studia to moc neznal. Proto jsem mu nabídla doprovod, u kávy jsme si popovídali o hudbě a nakonec se domluvili na rozhlasovém dokumentu, který je pro zachycení zkušenosti a životního náhledu nevidomého člověka velmi výstižnou mediální formou.

Martinův životní příběh jsem ale nechtěla stavět na jeho handicapu. Říkali jsme si, že to z vyprávění vyplyne samo, a mnohem důležitější pro mě bylo přiblížit posluchačům jeho laskavý, pokorný a ohleduplný pohled na svět.

Poslechněte si o tom, kde hledá nevidomý muzikant inspiraci a co všechno mu může usnadnit práci rádiového moderátora.

Autor: Viola Tokárová
Dramaturgie: Brit Jensen

Viola Tokárová absolvovala filmovou školu v ateliérech K. Zemana a H. Týrlové ve Zlíně. Na FAMU studovala filmovou režii a poté se vrátila zpět do rodného Českého Krumlova, kde našla práci na sociálce a později v kavárně. Mimo jiné natočila krátké filmy Tajemství, Jan Hvězdář, O mé velké lásce nebo kritický snímek o dění v Krumlově Bordel z kapsy. S přáteli založila alternativní festival Letňák v kině, ve spolupráci s Ivanem Studeným vytvořila rozhlasový dokument Černobílé Větřní a M.I.R. – příběhy ze Srebrenice. S dramaturgyní Brit Jensen vytvořila rozhlasový dokument o rapperovi Shotovi. V současnosti pracuje v televizi Romea, která letos uvedla do kin dokumentární film Lety (režie, střih), který se zabývá tématem romského holocaustu, bojem pozůstalých a jeho politickou kauzou.

autoři: Viola Tokárová , Brit Jensen
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.