Louis Pasteur poprvé vyzkoušel pasterizaci. Původně měla zabránit octovatění vína na lodích

Dnešní výročí připomíná proces, díky němuž nezkysne mléko ani pivo nebo nezoctovatí víno. Má ho na svědomí jeden z největších chemiků historie. Louis Pasteur byl mimořádně pracovitý a zvídavý. Většinu života trávil v laboratoři. Nebyl by ale ničím bez své ženy, která mu coby dcera rektora univerzity dělala asistentku. Původně byla pasterace nebo pasterizace vyvinuta na objednávku francouzského válečného loďstva pro zamezení octovatění vína. Brzy se ujala i u dalších komodit.

Louise Pasteur objevil nejen proces pasterace – tedy zahřátí tekutin na určitou teplotu, aby se v nich zničily škodlivé bakterie. Vyvrátil i teorii o samoplození a vyřešil bourcový mor, který ohrožoval úrodu bavlny. Naprosto zásadním objevem se ale stalo očkování. Je to Louis Pasteur, díky němuž se náš život téměř zdvojnásobil.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související