ON-LINE ROZHOVOR: Podzimní péče o okrasné dřeviny

25. září 2015

Jsou pro podzimní výživu vhodná běžná hnojiva? Jak můžeme působení hnojiv urychlit? Na otázky odpoví v pátek 25. září v 10:30 odborníci Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.

Pro okrasné dřeviny a jehličnany je nejkritičtějším obdobím zima. Aby nám toto období přečkaly bez úhony, je třeba rostliny připravit během podzimu. Máme tu podzim a s ním i řadu zahradnických povinností. Zima je sice ještě daleko, ale už musíme myslet i na to, jak připravíme rostliny, aby ji co nejlépe přežily. Některé rostliny můžeme sice v zimě obalit do různých krycích plachet a textilií. Pozor! Nikdy nepoužívat nepropustné gumové nebo igelitové fólie, dochází k vytvoření tzv. vlhké komůrky, zapaření a zahnívání. Navíc pod igelitem při slunečním záření dochází k extrémnímu vzestupu teplot, což je v zimním období nežádoucí. Ke kořenovému krčku pak postupně dosypáváme mulčovací kůru nebo rašelinu.
Nejdůležitější prvek, který pomáhá rostlinám zvládnout zimu, se ve větším měřítku nachází v každém hnojivu, které nese přívlastek podzimní. Tento prvek se jmenuje draslík a zjednodušeně řečeno funguje tak, že podporuje vyzrávání pletiv, čímž se zvyšuje odolnost rostliny proti mrazům.

Čtěte také


Spustit audio