Limonádu znali už Egypťané, v Paříži se objevila až v 17. století

Limonáda své jméno získala od slova Limon – tedy citrón. Podle encyklopedií byla citrónová limonáda poprvé připravena 20. srpna 1630 v Paříži.

Tehdy se prodávala limonáda z barelů prodavačů na zádech. Ale pozor, už staří Egypťané pochopili, že citronovník nemusí být jen okrasná rostlina. První zmínka o tom, že si připravovali limonádu, tedy nápoj stvořený z vody, medu a citrónové šťávy, je v kronice perského básníka a cestovatele Nasira Ibn Khusrawa, který žil v 11. století. Egypťané limonádu dokonce úspěšně vyváželi.

Další rozvoj limonád nastal ve druhé polovině 19 století. Dva nejpopulárnější výrobci limonád v naší zemi - Zátka a Kubeš - své firmy na výrobu sodovky založili nezávisle, ale shodně - v roce 1879. Adržte se: obě fungují dodnes! Jeden v Praze a druhý v Třebíči.

Věděli byste, z čeho vznikají bublinky v limonádě?

Otazníky, nápověda, poradna, chat

a) z kyseliny sírové
b) z kysličníku uhličitého

Hrajeme tentokrát o roční předplatné kulinárního časopisu Gurmet. Pokud si myslíte, že je to díky a) kyselině sírové, pošlete nám SMS ve tvaru POCHOUTKY (mezera) A. Jestli se vám více líbí odpověď b) z kysličníku uhličitého, napište SMS ve tvaru POCHOUTKY (mezera) B a pošlete na číslo 907 77 04.

V obou případech nezapomeňte v textovce dále uvést svoje jméno a adresu, jinak je SMS neplatná. Vyhrává ta textovka se správnou odpovědí, která bude uprostřed všech zaslaných SMS se správnou odpovědí.

Posílat své zprávy můžete až do úterní půlnoci a výherce se dozvíte v nedělním vydání Pochoutek (16. 2. 2014) v 10 hodin dopoledne na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.