Lidí v nouzi přibylo. Zásoby ze sbírek vydrží maximálně dva měsíce, upozorňuje ředitelka potravinové banky
Poznáte je podle zelených zástěr. Ve vybraných obchodech dnes vybírají dary do jarní potravinové sbírky dobrovolníků. Největší zájem je tradičně o trvanlivé potraviny a drogistické zboží. „Ovoce, zeleninu a pečivo svážíme z obchodních řetězců každý den. Trvanlivé potraviny nám ale chybí,“ popisuje ředitelka potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová. Komu všemu potravinové sbírky pomáhají? A jak se k pomoci dostat?
Z jakých sociálních nebo ekonomických skupin klienti převážně jsou?
Lidí v nouzi dramaticky přibylo. Počet potřebných se natolik zvýšil, že nám trvanlivé potraviny už nevydrží půl roku jako dříve, ale maximálně dva měsíce. Velkou část klientů přitom tvoří senioři a matky samoživitelky. Menší procento jsou uprchlíci z Ukrajiny.
Čtěte také
Co byste poradila těm, kteří by vaši pomoc potřebovali, ale stydí se o ni říct?
Stud není namístě. Jde o situaci, do které se každý dostane většinou ne svojí vinou. Samozřejmě tu jsou lidé, kteří si za to mohou sami, nikdy nepracovali a celý život žijí na dávkách. Ale 90 % jsou slušní a zodpovědní lidé, kteří se teď zkrátka ocitli v situaci, na kterou už nestačí. Pro osamělé senioři je mnohdy velmi těžké z jednoho důchodu pokrýt náklady na bydlení, energie a potraviny.
Co konkrétně musejí lidi udělat, aby se k pomoci dostali? A kolik dobrovolníků by bylo ještě třeba? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Jídlem plýtváme hlavně doma. Prodejci by se měli inspirovat v Německu, říká šéfka potravinové banky
Věra Doušová je ředitelkou Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. V roce 2018 získala cenu Laskavec. „Myslím, že pomáhat je přirozená lidská potřeba,“ usmívá se.
-
Jak plýtvá Česko: Ročně vyhodíme milion tun jídla. Jak tomu zabránit?
V seriálu Radiožurnálu se tento týden zaměříme na plýtvání jídlem. Jak správně skladovat potraviny? Které patří do ledničky a které jídlo je jedlé i po datu spotřeby?
-
K plýtvání potravinami přispívají vysoké ceny a promoční akce, kritizuje Mikoška ze Svazu obchodu
Jaký je další osud potravin, které se v supermarketu neprodají a jsou přitom vhodné ke konzumaci? A proč se u nás stále plýtvá jídlem navzdory vysokým cenám?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.