Lidí v nouzi přibylo. Zásoby ze sbírek vydrží maximálně dva měsíce, upozorňuje ředitelka potravinové banky

22. duben 2023

Poznáte je podle zelených zástěr. Ve vybraných obchodech dnes vybírají dary do jarní potravinové sbírky dobrovolníků. Největší zájem je tradičně o trvanlivé potraviny a drogistické zboží. „Ovoce, zeleninu a pečivo svážíme z obchodních řetězců každý den. Trvanlivé potraviny nám ale chybí,“ popisuje ředitelka potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová. Komu všemu potravinové sbírky pomáhají? A jak se k pomoci dostat?

Z jakých sociálních nebo ekonomických skupin klienti převážně jsou?

Lidí v nouzi dramaticky přibylo. Počet potřebných se natolik zvýšil, že nám trvanlivé potraviny už nevydrží půl roku jako dříve, ale maximálně dva měsíce. Velkou část klientů přitom tvoří senioři a matky samoživitelky. Menší procento jsou uprchlíci z Ukrajiny.

Čtěte také

Co byste poradila těm, kteří by vaši pomoc potřebovali, ale stydí se o ni říct?

Stud není namístě. Jde o situaci, do které se každý dostane většinou ne svojí vinou. Samozřejmě tu jsou lidé, kteří si za to mohou sami, nikdy nepracovali a celý život žijí na dávkách. Ale 90 % jsou slušní a zodpovědní lidé, kteří se teď zkrátka ocitli v situaci, na kterou už nestačí. Pro osamělé senioři je mnohdy velmi těžké z jednoho důchodu pokrýt náklady na bydlení, energie a potraviny.

Co konkrétně musejí lidi udělat, aby se k pomoci dostali? A kolik dobrovolníků by bylo ještě třeba? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související