Lidí s protilátkami na covid-19 je u nás málo, ukázal test Jana Tuny

4. květen 2020

Místo jídla krev Čechů. Moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz spolu s on-line projektem Nextlife testovali protilátky na covid-19 u občanů ČR z Prahy, Středočeského a Moravskoslezského kraje. Na řadě je Krumlov.

Čtěte také

Cílem testování v laboratořích Nextclinics bylo zjistit, zda má dotyčný po pravděpodobném prodělání nemoci covid-19 v krvi protilátky. „Jednalo se o kvantifikaci protilátek z žilní krve, což je velmi spolehlivá metoda testování imunity,“ nastiňuje Jan Tuna z TelevizeSeznam.cz.

Vedoucí laboratoře Nextlab Nextclinics Natálie Mészárosová dále upřesňuje: „Lze testovat dvě třídy protilátek – IgM a IgG. IgM protilátky vznikají v akutní fázi nemoci. Nás ale nejvíce zajímaly protilátky IgG, které se objevují až později po prodělání onemocnění.“

Málo protilátek vs. booster efekt

Protilátky třídy IgG by tak mohly být jistou ochranou před opakovanou nákazou. Světová testování ale ukazují, že velké množství lidí mělo v těle jen málo protilátek nebo vůbec žádné. „Při dalších vlnách nákazy by tedy mohli onemocnět znovu v plném rozsahu,“ vysvětluje Tuna.

Stejné výsledky bohužel potvrdily i testy laboratoří Nextclinics. Jak ale dodává moderátor pořadu A DOST!, „existuje i takzvaný booster efekt. To znamená, že vám sice protilátky klesnou, ale v momentě, kdy se s nákazou setkáte znovu, vám vystřelí a ochrání vás.“

Dosavadní výsledky testování pořadu A DOST! a laboratoří Nextclinics

  • A DOST!: otestováno 94 lidí, protilátky měli 2 lidé
  • Nextclinics: otestováno 441 lidí, IgG protilátky mělo 21 lidí
Pořad A DOST! od 1. dubna 2020 otestoval už 94 lidí na přítomnost protilátek proti nemoci covid-19

Jaká je promořenost Čechů?

Stanovit, kolik lidí má v těle IgG protilátky, je velmi obtížné. Hlavně proto, že se v populaci vyskytují i ti, kteří nemoc sice prodělali, ale protože neměli žádné příznaky, na testy nešli.

Natálie Mészárosová dodává, že ani u pozitivně testovaných lidí opravdu nelze v tuto chvíli říct, jak dlouho ochrana potrvá, zda bude dostatečná a jakým tempem bude hladina protilátek v těle klesat. Lepší představu o situaci přinesou další testování.

Další testování: kdy a kde?

V Českém Krumlově je na 14. května naplánováno testování až 10 % místních obyvatel. Pacientům k testování zahraje několik hudebních kapel. „V rámci politiky sociálního distancování samozřejmě jen jako stream,“ uklidňuje Jan Tuna.

Jan Tuna s Natálií Mészárosovou z Nextlab Nextclinics při natáčení reportáže

Laboratoř Nextlab ale nabízí otestování pomocí odběrů tzv. venózní krve každému. Objednat se můžete on-line přes webovou aplikaci Nextlife.

Věděli jste, že...

první pozitivně testovaný člověk na nemoc covid-19 se v Číně objevil už v polovině listopadu loňského roku? Přesto ještě další tři měsíce létalo na lince Praha–Peking až deset letadel týdně. Čína celou dobu měla pusu na zámek a o situaci přinejmenším mlžila. O zastírání nákazy informoval ve svém pořadu A DOST! na TeleviziSeznam.cz i Jan Tuna.

 

Spustit audio

Související