Michael Prostějovský

Moderátor

Od roku 1990 spolupracuju na pořadu Muzikál expres.

Co dělám v rozhlase:
Od roku 1990 spolupracuju na pořadu Muzikál expres.

Před rozhlasem:
Lidé mě znají především jako autora přebásnění libreta k muzikálu Jesus Christ Superstar. V oblasti hudebního divadla a filmu patřím k uznávaným odborníkům. Od poloviny 80. let jsem si vybudoval řadu kontaktů k předním světovým produkcím, divadlům i autorům. Zprvu jsem o hudebním divadle informoval české posluchače rozhlasových stanic Deutschladfunk a Deutsche Welle.

Můj archiv disponuje množstvím zvukových a audiovizuálních nahrávek, recenzí, dobových publikací. V posledních třech desetiletích jsem rovněž velkou většinu významných inscenací v New Yorku, německy mluvících zemích a především v Londýně osobně shlédl.

Zkušenosti s rozhlasovým mikrofonem mám od roku 1966. Z toho jsem téměř 20 let působil jako redaktor německých stanic Deutsche Welle a Deutschlandunk v Kolíně nad Rýnem. V roce 1994 jsem do češtiny přeložil libreto muzikálu Jesus Christ Superstar. Postupem let následovaly i další muzikály Andrew Lloyda Webbera: Evita, Cats, Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť. V portfoliu českých verzí libret mám také klasické dílo dvojice Rodgers a Hammerstein Carousel a muzikálu Mozart! z pera Sylvestera Leewaye a Michaela Kunzeho.

Zvláštní pozici pak zaujímá mé přebásnění muzikálu Marguerite (hudba: Michael Legrand) které vzniklo v přímém kontaktu a za účasti původního libretisty Alaina Boublila. Jako umělecký šéf a spoluproducent jsem realizoval v Praze v roce 1999 projekt Rusalka – Muzikál, který byl muzikálovou adaptací slavné stejnojmenné opery Antonína Dvořáka. V ostravském Národním divadle moravskoslezském jsem uvedl autorský původní projekt-muzikál Fantom Londýna. Napsal jsem k němu písňové texty a byl jsem supervizorem nového projektu o příběhu Jacka Rozparovače. Zúčastnili se ho i moji dva spoluautoři Muzikál expresu.

Zúčastňuji se zahraničních muzikálových symposií a od roku 2005 jsem přednášel a přednáším historii i současné trendy muzikálu na katedře divadelní vědy Filosofické fakulty UK a dalších odborných školách tohoto oboru v Praze. Od roku 2010 jsem členem odborné poroty Ceny Thálie v oblasti hudebního divadla. Několik let vedu a vlastním agenturu Musical-media, která s předními českými a slovenskými divadly spolupracuje v oblastech dramaturgie, licenčního poradenství a sdružuje kolegy z řady divadelních profesí. Pátým rokem jsem místopředsedou dozorčí rady OSA, v níž zastupuji a hájím zájmy především českých textařů.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové