Lidé zapomenou, co jste jim řekli, nebo pro ně udělali, ale nezapomenou, jak se vedle vás cítili

24. prosinec 2021

Zbigniew Jan Czendlik, řečený Zibi, římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský, přijal pozvání Lady Klokočníkové k svátečnímu rozhovoru. 

Polsko-český lanškrounský kněz Zbigniew Czendlik a jeho adventní poselství. Představa tradičního faráře bere ale v případě jeho osobnosti trochu za své.

Někdy je lepší podlehnout hříchu, než před ním celý život utíkat.
Zbigniew Czendlik, lanškrounský děkan

Mimo církevní kruhy se totiž směle pohybuje mezi politiky, hvězdami showbyznysu či na golfových greenech i v restauračních zařízeních. A i jeho pohled na typická dogmata katolické církve patří k těm spíše liberálnějším.

Čtěte také

Říká o sobě, že není takový provokatér a někdy provokuje spíše nechtěně. Nejdůležitější je podle něho chovat se přirozeně, abychom si na nic nehráli. Přiznává, že má nejen příznivce, ale i dost odpůrců a jeho povaha není pro všechny akceptovatelná. Kritičtí jsou vůči němu i kolegové v církvi, i když s otevřenou antipatií se prý nesetkává.

„Jsem člověk, který se nepovažuje za racionálního. Když mluvím s lidmi, píšu nebo kážu, tak se snažím spíš říkat to, co mi říká srdce. To znamená, že v tuto chvíli to tak cítím. Někdo řekne, že to jsou blbosti - a možná ano, když to někdo bere hlavou, tak to bude působit jako blbost, ale říkám věci, které tak cítím. Novináři se mě jednou ptali, jestli jsem potkal zlého člověka. Odpověděl jsem, že nepotkal, ale potkávám lidi, kteří trpí deficitem lásky,“ říká Zbigniew Czendlik, i když dodává, že už přišel na to, že potkává i zlé lidi.

Infantilní optimista

Čtěte také

Podle jeho názoru žijeme ve svobodném světě, ale naše svoboda je iluzorní - jen si myslíme, že jsme svobodní. Naše svoboda čím dál víc regulovaná. Na prvním místě toho, co jsme dostali od pána Boha, podle něho není láska, ale právě svoboda, ze které láska vyrůstá.

A přiznává, že s pevností vůle je na tom mizerně. „Proto si nedělám žádná zásadní předsevzetí do budoucna, protože jsem ten typ, který podlehne. To je spojené s tím mým celoživotním infantilismem, že se nechám přemluvit. Je to spojené s důvěrou v druhé lidi a vím, že někdy za to platím, protože bych měl být silnější, ale bohužel, slabá vůle je něco, co mě také charakterizuje.“

Celý sváteční rozhovor Lady Klokočníkové s farářem Zbigniewem Czendlikem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související