Lidé v Chebu se rozloučili s historickou výtopnou, čeká ji demolice

O víkendu měli lidé v Chebu poslední šanci procházet se historickou výtopnou, která se nachází ve městě více než 150 let. České dráhy totiž plánují tuto památku zbourat.

Takzvaná rotunda vznikla v roce 1873 a přežila obě světové války a sloužila jako depo a opravna vlaků. „Přežila bombardování při obou válkách, pak se tady udržovaly hlavně parní lokomotivy, později motorová trakce a pak přišla hned ta elektrická. Začaly se tady dělat elektrické lokomotivy a ty se dělaly až do roku 2015,“ uvedl za organizátory Petr Proft ze spolku Plzeňská dráha, který areál využívá pro spravování historických vozidel.

V budově se dodnes opravovaly vlakové soupravy pro celý Karlovarský kraj. Budova už ale nevyhovuje a České dráhy ji nahradí moderní tříkolejní halou. „Současné podmínky jsou nevyhovující, většina práce se dělá ve venkovním prostředí a není tam adekvátní prostor pro to, aby se rychlíkové jednotky mohly dobře udržovat,“ řekl manažer středisek údržby Českých drah Petr Šleis.

Demolice stávajícího objektu by měla být hotová do dvou měsíců. O víkendu se tak zájemci mohli s budovou naposledy rozloučit. Jedním z vrcholů tohoto zážitku bylo přivezení historického motoráčku s označením M131, známého jako Hurvínek. Tento nostalgický vlak přinesl do prostor výtopny ještě větší atmosféru minulosti.

Fotogalerie

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio