Lidé už jsou z voleb unavení, říkají v levicovém Sunderlandu. Loni hlasovali pro brexit

Anglický Sunderland už řadu let vyhlašuje jako vůbec první z větších měst výsledky všech voleb. Loni v červnu tahle metropole britského automobilového průmyslu udala tón brexitové volební noci. Jedenašedesát procent voličů se v téhle tradiční baště Labour Party vyslovilo pro odchod Británie z Evropské unie. Nic na tom nezměnilo ani varování automobilky Nissan, největšího zdejšího zaměstnavatele.

Hlavní nádraží, na kterém nejsou funkční toalety, centrum města, kde se střídají laciné obchody s hernami a sázkovými kancelářemi, a kde nejdražším obchodem je supermarket Marks and Spencer. I v pět hodin odpoledne v pracovní den je střed Sunderlandu v podstatě liduprázdný.

„Sunderland je větší město, než Newcastle, a stejně se lidi hrnou tam. Víte, proč se našemu fotbalovému týmu nedaří přilákat dobré hráče? Není to kvůli fotbalistům, ale kvůli jejich manželkám. Vidí, že tady v nákupní zóně jsou jen dvě pořádné obchody,“ říká místní rodák Sammy, dlouholetý volič Labour Party a podporovatel brexitu, který letos z obdivu k premiérce Mayové bude volit konzervativce.

Jsme ve čtvrti, která mi evokuje okresní města v totalitním Československu poloviny 80. let. Že se blíží parlamentní volby, tady v podstatě nic nepřipomíná.

„Myslím si, že hodně lidí cítí frustraci z dalšího hlasování. Napřed všichni žili skotským referendem, pak byly parlamentní volby, pak unijní referendum, a lidi to prostě unavuje. Veřejnost by radši viděla, aby se věci hnuly z místa, než aby se politici zase handrkovali,“ vykládá Andrew Smithson, který pracuje v městských službách.


Předčasné parlamentní volby ve Velké Británii se konají ve čtvrtek 8. června. Podle průzkumů by volby měla vyhrát Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové, labouristé ale náskok snižují.

Ty zažily za současné londýnské vlády už několik rozpočtových škrtů a i proto Andrew odevzdá svůj hlas Labour Party.

Týden před unijním referendem zaslalo vedení sunderlandského Nissanu sedmi tisícovkám svých zaměstnanců dopis jasného znění. Odchod Británie z Evropské unie by vážně poškodil zájmy firmy a ohrozil pracovní místa u největšího chlebodárce ve městě. Stejně hlasovalo 61 procent lidí pro brexit.

„Lidi určitě ovlivnila problematika imigrace, i když tady v Sunderlandu máme jen asi 3 procenta přistěhovalců. Když se lidí ptám, čeho se ohledně cizinců bojí, tak odpoví, že o pracovní místa. Zatím jsem se nesetkal s nikým, koho by ekonomický imigrant připravil o pracovní místo. K lidem se taky nedostaly informace, co všechno se tady v okolí postavilo za peníze Evropské unie,“ vypočítává šéf sunderlandské městské rady, labourista Paul Watson.

Tři místní poslanci Labour Party byli v roce 2015 zvolení pohodlnou většinou hlasů. Vzhledem k ústupu ze slávy v podání protiunijního UKIPu by letos měli své mandáty s převahou uhájit.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio