Lidé před covidem utíkají do zahraničí

Zájem o cestování do zahraničí na poslední chvíli se mezi Čechy v posledních týdnech zvýšil. Oblíbené destinace na last minute dovolenou jsou například Egypt nebo Tunisko.

Tyto dovolené jsou často spojené s negativním testem na koronavirus. „Objevuje se nový trend – jakmile je test na koronavirus negativní, sbalím si potřebné věci, rodinu, vybírám na poslední chvíli zájezd a odjíždím na dovolenou,“ uvádí mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Aktuálně se nejvíce prodávají last minute zájezdy do Egypta, Tunisu a na Kanárské ostrovy.

Podle manažerky letenek Student Agency Věry Janičinové také stoupl ve druhé polovině října zájem o letenky do exotických destinací, jako jsou Maledivy, Dubaj, Zanzibar nebo Mexiko. „Změnilo se nákupní chování, lidé nakupují letenky většinou jen pár dnů před odletem. Často právě v návaznosti na negativní výsledek testu na covid-19,“ dodala Janičinová. Ondrůj doplnil, že i tak celkově je zájem o cestování v porovnání s předchozími roky zhruba čtvrtinový.

Cestovní kancelář Eximtours nyní eviduje největší zájem o lokality, kde není povinné testování. „Vládne Tunisko a ostrov Djerba. Obvykle ale bývá touhle dobou nejpopulárnější Egypt, a ten nyní tolik netáhne, protože je tam povinné testování. Obecně se ale letošní zájem s loňskými roky nedá srovnat, je daleko nižší,“ sdělil obchodní ředitel společnosti Petr Kostka.

Podle webových stránek ministerstva zahraničí mohou nyní (30. října) Češi cestovat například do Portugalska či Chorvatska, do Řecka nebo Itálie musí mít test a do Maďarska nebo na Kypr nemohou.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio