Lída Rakušanová: České národní zájmy? Slibem nezarmoutíš

17. květen 2024

Snad do jednoho slibují zdejší kandidáti do Evropského parlamentu voličům, že budou v Bruselu „hájit české národní zájmy“ až do krve. Jaké to konkrétně jsou, a hlavně čím se liší od zájmů ostatních Evropanů, už nedodávají. Což nepřekvapuje, protože si pod tímto heslem stejně každý představuje, co chce. Jednotná definice neexistuje.

Takže zatímco pro někoho je údajně v zájmu České republiky vystoupit z EU i z NATO, zakázat LGBT a obnovit Pohraniční stráž, jiní považují Evropskou unii bez hranic za výborný nápad a setrvání v NATO za klíčovou záruku bezpečnosti českého státu.

Čtěte také

Přesto existují cíle, na kterých se oba tábory shodnou: všichni přece chceme žít v bezpečí, v zemi, kde vládne spravedlnost, kde se netrpí korupce a každému se měří stejným metrem. Jinými slovy, v solidním právním státě.

Na místě je pak ovšem otázka, proč má jít zrovna o „české národní zájmy“, když se ve skutečnosti jedná o univerzální zájmy pokud ne všech lidí na planetě, pak zcela určitě všude tam, kde vládne svoboda a demokracie. Tedy i v převážné části Evropy, kam naštěstí patří i ČR.

Rusko se svými ambicemi

Viděno zvenčí, není ovšem evropský kontinent, jak to jednou kdosi sarkasticky definoval, nic jiného než západní výběžek Asie severně od Afriky. Zabírá jen sedm procent světové souše. Přitom na něm leží 50 nezávislých států.

Čtěte také

A z toho jich je 27 sdruženo do světového unikátu: do Evropské unie. Ta je přesto se svou necelou půlmiliardou obyvatel po Spojených státech druhou největší ekonomikou na světě. Její společná měna euro je po dolaru nejdůležitější reservní měnou.

Šanci uhájit si své postavení, svou váhu a svůj vliv v současném světě, který se dramaticky mění, má Evropská unie ovšem jen za předpokladu, že se nerozpadne. Že zůstane jednotná a solidární.

Lída Rakušanová

Opak by pro postkomunistické členské státy, a tedy i pro Česko, znamenal nejen ztrátu prosperity, ale i suverenity: Rusko se svými ambicemi dostat do své sféry vlivu své dřívější vazaly netají ani v nejmenším. A jeho trollové se snaží, seč mohou, aby EU vytunelovali zevnitř.

To, jak to dopadne, budou mít za tři týdny v rukou voliči. Nezbývá než doufat, že se kolektivním bojem o „české národní zájmy“ nenechají zmást.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio