„Lid chce, aby Branky, body, ko*oti jednou uváděla Saskia Burešová,“ říkají scenáristky pořadu

2. srpen 2018

„Jde o velký společenský problém. Nikdy to nevyhrajeme,“ krčí rameny Brigita Zemen a Irena Sládečková. V jejich pořadu se virtuálně předává titul Prasák týdne, upozorňuje se v něm na sexistické výroky nebo jednání, používá se ostrý slovník. Ve studiu Radia Wave jsme se scenáristkami pořadu Branky, body, ko*oti mluvili třeba o tom, že své vtipy s moderátorkou pořadu Terezou Dočkalovou nekonzultují. Zatím se prý ani jednou neohradila. Na rozdíl od lidí, kterých se týkají.

Snažíte se hlavně změnit vnímání feministických témat veřejností, nebo vám jde víc o humor?

Ten pořad vzniknul hlavně proto, abychom změnili povědomí společnosti o těchto tématech. Myslíme si, že ten vyhrocený humor, který používáme, je jediným způsobem, jak mít tak velký zásah. Tato témata jsou stále ještě poměrně okrajová. Když si vezmete, že ženy tvoří víc než padesát procent celkové populace, tak je to směšné. Já bych byla moc ráda, aby ten pořad pomohl i tomu, aby se malým chlapečkům neříkalo: „Buď chlap!“ Protože já opravdu nerozumím tomu, co to znamená.

A daří se povědomí o těchto tématech měnit?

Odezvu máme. Většinou je kladná, ale samozřejmě to je v rámci nějaké sociální bubliny. Většinová společnost na to reaguje různě. Hezké je, že máme většinou pozitivní reakce od mužů. Na tom se ukazuje, že je to spíše společenský problém než problém ženy versus muži.

Jak dlouho tahle témata budete řešit? Dokud vás to nepřestane bavit?

Dokud nás smrt nerozdělí. Ono to zní smutně, ale já si osobně myslím, že se společnost vyvíjí poslední dobou poměrně rychle. Vezměte si, kdy začaly mít ženy volební právo, kdy přestaly sňatky z rozumu a kdy se o ženách začalo smýšlet jinak než o otrocích. Vyvíjí se to dobře.

Takže až nebudete muset vysílat tento pořad, budete šťastné?

Ono se vždycky něco najde. Když to vyhrajeme za ženy, tak to budeme vyhrávat za homosexuální ženy. A pak to budeme moct vyhrávat za transgender ženy, transgender muže nebo kohokoliv dalšího… Mně přijde, že jde o celospolečenský problém. Myslím, že to nevyhrajeme nikdy.

Máte nějaké reakce od lidí, o kterých v pořadu mluvíte a do kterých se navážíte?

Já jsem zaregistrovala, že na to reagoval třeba spisovatel Michal Viewegh, kterého jsme označili za Prasáka týdne. Napsal na to konto něco dalšího do Lidových novin. Ohradil se také pan gynekolog, který poslal příspěvek Leoši Marešovi do soutěže (vyfotil si a zveřejnil snímek, u kterého jsou v pozadí patrné roztažené dámské nohy). Volal pak naší šéfredaktorce.

Nemůže vám kvůli těmto vtipům přistát na stole žaloba?

Od toho máme právní oddělení.

Konzultujete to s nimi?

Ne.

Jak moc se protínají názory Terezy Dočkalové, která pořad moderuje, s tím, co nakonec zazní?

My nevíme. Já jsem s ní třeba osobně nikdy nemluvila. My jsme scenáristky. To znamená, že napíšeme scénář a pak to jde realizačnímu týmu. Myslíme si, že kdyby s těmi názory do velké míry nesouhlasila, tak to nikdy takto nezahraje. Dává do toho kus sebe.

Ohradila se někdy proti něčemu?

Ne.

Jak se shání témata, o kterých mluvíte? Je Česko studnicí na hloupé výroky, nebo je obtížné něco vymyslet?

Jak kdy. Těch případů je strašně moc, ale je to pořád to samé dokola.

To znamená, že pořád dokola řešíte machismus?

Pořád dokola řešíme, že ženské mají stát u plotny, rodit děti, pak taky to, že se gayové nesmí ženit. Je to pořád to samé. Že bílý heterosexuální muž přichází o svá privilegia a je teď prakticky ohrožený jako medvídek panda.

Proč jste do posledního dílu oslovili jako moderátora Alexandra Hemalu?

Protože Tereza je na divadelních prázdninách. My jsme chtěli vydat ještě prázdninový speciál, který by uváděl nějaký protipól Terezy. Proto jsme oslovili Alexandra, který na to kývnul. Upřímně jsme nečekali, že by do toho šel. Má to úspěch. Branky, body, ko*oti s Alexandrem Hemalou jsou tak pěkně bizarní…

… a budou i další bizarní hosté?

To se ještě uvidí. Ale je fakt, že lid touží po Saskii Burešové.

Jaký nápad stál na samém začátku Branek, bodů, koko⋆ů? A proč se na pořad sesypala vlna kritiky od feministek? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka